​Voda u Mostaru će poskupjeti za čak 45 posto

Ilići, Radobolja, Mostar, kanalizacija, Radobolja, Mostar, riba, voda, kolektori, poskupljenje
zasigurno je jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u povijesti grada na Neretvi, piše Večernji list BiH.

Radovi na ovako velikom projektu nužno dovode do određenih problema, prometnih kolapsa, zbog preusmjerenja prometa ili čak zatvaranja određenih prometnica u dijelovima grada gdje se izvode radovi, no naspram sveukupne koristi po Mostar i njegove građane, svi ti problemi su doista neznatni. U siječnju 2016. godine u izjavi za medije gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić je podsjetio da se vrijednost kompletnih radova procjenjuje na 130 milijuna konvertibilnih maraka.

Između ostalog, i zbog toga se procjenjuje da će nakon završetka radova poskupjeti i voda, no doznaje se da će i pored poskupljenja, voda u Mostaru ostati najjeftinija u Bosni i Hercegovini. Večernjak doznaje da se očekuje poskupljenje vode od 45 posto, no to još uvijek nije službeno te će se na službenu informaciju još morati pričekati.

Činjenica jest da je svako pročišćavanje vode složeni kemijski proces, stoga je i za očekivati da on neminovno vodi do troškova, ali i pored spomenutoga poskupljenja, Mostar neće imati skuplju vodu od drugih gradova u Bosni i Hercegovini, gradova koji nemaju pročistače otpadnih voda. Podsjetimo na koncu i to da je najzahtjevniji zahvat u cijelom projektu izgradnja mikro-tunela od Narodnog pozorišta Mostar do Lučkog mosta.

Radovi bi trebali početi u studenom, postoji dinamički plan i ako bude sve išlo kako je predviđeno, cijela gradska kotlina bit će završena otprilike do polovice 2018. godine.