FOTO  Vlada RH odobrila upotrebu kanadera za Mostar

... Bosnu i Hercegovinu.

"Kanader je upućen u svrhu pružanja humanitarne pomoći, radi gašenja požara na području Mostar - Malo i Veliko Rujište", stoji u vladinoj odluci.

Kanader iz Republike Hrvatske gasit će sutra od šest sati požare na području Rujišta kod Mostara. Očekuje se da bi tijekom sutrašnjeg dana mogao poletjeti i jedan helikopter Oružanih snaga BiH u ispomoć na gašenju vatre na području Trebinja, izjavio je agenciji Fena Samir Agić, pomoćnik ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spašavanje.

Za očekivani helikopter iz Ruske Federacije osigurano je sve što treba s bosanskohercegovačke strane - gorivo, mazivo i logistika za posadu, ali se prema neslužbenim informacijama, ta letjelica zadržala danas na gašenju vatre na Zlatiboru, u Srbiji.

U Bosnu i Hercegovinu bi trebalo da doleti sutra ujutro i također će, kada dođe, biti upućena na požarišta prema prioritetima za intervenciju, napominje Agić. Ruski helikopter, K 32, može da ponese pet tona vode u jednom zamahu. U Bosni i Hercegovini i šire, usljed visokih ljetnjih temperatura, požari su aktivni na više mjesta.

FENA