Vjetroelektrana Podveležje bit će izgrađena do kraja 2016.

Mostar, vjetropark, vjetroelektrana, vjetroelektrane, Podveležje, vjetroelektrane, vjetroelektrana, gradnja, izgradnja, vjetroelektrane, vremenska prognoza, vjetropark, vjetroelektrane, mesihovina
Međutim, radovi još nisu ni počeli i ne zna se kada će točno. Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić nedavno je upozorio Elektroprivredu BiH kako bi, ukoliko u prvih šest mjeseci ove godine ne krene s gradnjom, mogla ostati bez potrebnih dozvola, to jest koncesije, piše današnje Oslobođenje.

Brojne studije

- Zaključenim ugovorom o koncesiji, između Vlade Hercegovačko-neretvanske županije i JP Elektroprivreda BiH, preuzeta je obveza implementacije projekta izgradnje VE Podveležje. Ugovorom je ostavljena mogućnost izmjene uvjet iz ugovora, uz suglasnost ugovornih strana, kazali su za Oslobođenje iz Elektroprivrede.

Elektroprivreda BiH je, kako su kazali, Ministarstvu gospodarstva HNŽ-a početkom prosinca 2014. godine uputila inicijativu za zaključivanje aneksa na osnovni ugovor o koncesiji, kojim bi se krajnji rok za izgradnju VE Podveležje prolongirao do 31. prosinca 2016.

- Pored duge procedure odobravanja kreditnih sredstava i izbora konzultanta, Elektroprivreda je provela tendersku proceduru i odabrala izvođače za izradu projektne dokumentacije, razine glavnog projekta, za internu mrežu putova vjetroparka, za glavni projekt trafostanice na koju će biti uvezani vjetroagregati. Urađena je studija transportnih mogućnosti na relaciji Luka Ploče - Podveležje, te su izvedeni geoistražni radovi na lokaciji buduće VE, a sve u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH. U tijeku je izrada studije nultog stanja ptica i šišmiša na lokalitetu Podveležja. U 2015. planiran je izbor izvođača i početak izvođenja radova na izgradnji interne mreže putova, trafostanice, te priključnog dalekovoda u dužini cca 2,3 kilometara, kazali su iz ovog poduzeća.

Domaća operativa

U prvom kvartalu 2015. godine, dodaju, planirana je objava tendera za izbor isporučitelja vjetroagregata, čija je obveza izrada glavnog projekta VE, transport opreme, izgradnja temelja, montaža opreme i ispitivanje nakon izgradnje. Okončanje postupka izbora izvođača očekuje se u trećem kvartalu 2015. godine. Izgradnja i puštanje u pogon VE Podveležje planirano je za kraj 2016. godine.

Federalno Ministarstvo energije, rudarstva i industrije je izdalo, na osnovu zaključka Vlade FBiH, prethodnu suglasnost na priključak na prijenosnu mrežu VE Podveležje, NOS BiH je izdao certifikat za priključak VE na prijenosnu mrežu, a Elektroprenos BiH je izdao tehničke uslove priključenja VE Podveležje na prijenosnu mrežu.

- Projekt izgradnje vjetroelektrane na platou Podveležje otvara mogućnost angažiranja domaće građevinske operative i radnog angažiranja lokalnog stanovništva, te će stvoriti pretpostavke za razvoj drugih djelatnosti na ovom području, istaknuli su iz Elektroprivrede BiH za Oslobođenje.