Više tisuća mirovina u RS stečeno uvjerenjima iz Mostarske bolnice

"Fokus" piše da je revizija ovih nalaza otežana zbog činjenice da se izdatom dokumentacijom često konstatuju psihički problemi, što je u istražnim postupcima znatno teže utvrditi.

Najveći broj invalidskih mirovina stečen je u trebinjskoj filijali Fonda PIO RS.

Predsjednik RS Milorad Dodik nedavno je izjavio da je "javna tajna" da u Srpskoj ima mnogo onih koji su na sumnjiv način stekli mirovinska prava, dodajući da je bio razočaran saznanjem da je dovoljno da imati ljekarsko uvjerenje bilo kojeg privatnog ljekara iz Federacije BiH da bi neko dobio mirovinu u RS.

"Ne tvrdim da su ti ljekari u FBiH uvijek radili loše, ali je vidljivo da je jedna ordinacija iz Mostara dala nekoliko tisuća uvjerenja o invaliditetu za građane RS koji su kasnije na osnovu toga ostvarili mirovinsko pravo. Tu će se uvesti više reda kako bi se omogućilo da oni koji su u stvarnom stanju socijalne potrebe imaju neophodnu pomoć", rekao je Dodik.

Glasnogovornik Fonda PIO RS Tihomir Joksimović rekao je da je ranije bilo slučajeva da je Fondu dostavljana dokumentacija iz Kliničko-univerzitetske bolnice u Mostaru.

Direktor kriminalističke policije MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije Srećko Bošnjak rekao je da je Kliničko-univerzitetska bolnica u Mostaru svojevremeno ukazala na to da postoje neki sumnjivi nalazi koji su ranije izdati u toj bolnici.

"Menadžment bolnice sam je posumnjao u istinitost nalaza nekih ljekara, pa smo na osnovu toga uradili neke provjere i to dostavili tužiteljstvu.

Vidjet ćemo šta će na kraju tužitelji uraditi i koliko su sumnje opravdane", naveo je Bošnjak.

Fokus