Veliki broj mostarskih studenata umjesto na odmoru ljeto će provesti na sezoni

studenti, Mostar
Bliži se završetak predavanja i ispitnih rokova, studentski domovi i fakulteti uskoro će zatvoriti svoja vrata, a odmor će nakon duge godine učenja uskoro početi za sve studente, piše Večernji list BiH.

Dok su neki ranije već imali isplanirano ljeto do najsitnijeg detalja, drugi su se samo prepustili, bez planova. Zanimalo nas je kako mostarski studenti planiraju provesti ljeto, gdje i s kim. Putuju li nekamo ili će pak raditi kako bi zaradili za stanarinu i troškove studentskog života.

Rad i praksa

Veliki broj studenata koji studiraju na Sveučilištu u Mostaru ljeto ne provedi u gradu na Neretvi, već prije kraja godine pronađu neki posao te ujedno rade i pripremaju ispite za rujan. Prema odgovorima koje smo dobili, mnogi studenti ljeto ne provode isključivo uživajući u zasluženom odmoru, nego jedan dio obavljaju razne poslove.

Pojedini su i tijekom godine radili preko Studentskog servisa, tako da su morali nastaviti poslove, a kako su nam rekli, većina je sretna što radi.

Poslovi koje studenti tijekom ljeta najčešće rade su sezonski. Donose, kako i sami kažu, brzu i korektnu zaradu koja im omogućuje uživanje u studentskom životu. Studentica završne godine novinarstva Sveučilišta u Mostaru Marica Ćavara kazala je za Večernji list kako ovo ljeto planira provesti isključivo uz rad.

- Ljeto planiram provesti radeći neki od sezonskih poslova. Radit ću do jeseni, a potom se posvetiti pisanju diplomskog rada i pronalasku posla u struci, kazala nam je Marica. Dodala je i kako je upravo ljeto idealno vrijeme za honorarni posao i zaradu.

Za razliku od Marice, studentica ekonomije Martina Marić kazala je kako će jedan dio ljeta raditi, a drugi putovati. - Prvi dio ljeta ću iskoristiti za rad, a onda slijede putovanja s prijateljima, koja su postala uobičajena u drugom dijelu ljeta, kazala je Martina. Studentica na zdravstvenom studiju u Mostaru Marija Marić većinu ljeta će provesti obavljajući obveznu praksu u SKB-u Mostar.

Odmor i druženje

Dok će jedni većinu ljeta provesti uz rad, ima i onih koji nisu ni pokušavali pronaći posao, nego žele uživati do nove akademske godine. Putuju, obilaze prijatelje, idu na more... - Ljeto ću iskoristiti za putovanje, upoznavanje novih ljudi, druženje s prijateljima i odmor, kazala je za Večernjak Marija Posavac, jedna od studentica mostarskog Sveučilišta.

I Krešimir Andrić, student turizma, ljeto će provesti uz odmor i zabavu. - Budući da studiram daleko od doma, samim tim rijetko viđam obitelj i prijatelje pa ljeto želim iskoristiti za odmor, druženje s prijateljima i odlazak na more, rekao nam je Krešimir.

Dio studenata je i tijekom godine radio preko Studentskog servisa, tako da je morao nastaviti poslove i tijekom ljeta.