FOTO  Veličanstveno otvorenje samostalne izložbe slika Ljiljane Rajković u Galeriji Aluminij

Izložba, Ljiljana Rajković, Ggalerija Aluminij
...sa sinoćnje svečanosti otvorenja izložbe slika mostarske akademske slikarice, dr. sc. Ljiljane Rajković. Izložba pod nazivom Integro art upriličena je u uspješnoj suorganizaciji Galerije Aluminij i Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru, čiji dekan dr. sc. Mario Vasilj ima posebne zasluge za doprinos realizaciji ovoga vrijednog projekta.

Rajkovićkina su djela izazvala divljenje i izmamila raspru među nazočnima, ali i među priznatim imenima stručne kritike. Ciklus, uokviren pod imenom Integro art (sjedinjenje vizije znanosti, umjetnosti i filozofije), dijeli ime i sa slikaričinim doktorskim uratkom. Srž toga rada i ovih tridesetak djela velikoga formata prožima istovjetna, jedinstvena tema, zajednički su nastajali i razvijali se, ponekad prvo slika pa onda opis, a ponekad obrnutim slijedom.

Rukovoditelj Galerije Aluminij Darko Juka ocijenio je kako Rajkovićka ovim ciklusom čini hrabar iskorak u onostrano, poigravajući se s metafizičkim i stavljajući ono znanstveno i umjetničko u religijsku domenu, gotovo kroza prizmu kreacionizma, čime će otkriti nove kutove pogleda na umjetnost svima koji dopuste na takov ih način usmjeriti.

- Riječ je o interdisciplinarnomu umjetničkom projektu, čijim je krajnjim ciljem uspostava nove integrirane umjetničke slike, obilježene svojevrsnim stvaralačkim transpersonalnim iskustvom - komentira nam slikarica koja ujedinjuje tradicionalne i suvremene slikarske tehnike i tehnologije te vizualno predočava širok tematski dijapazon koji je, u svojoj podlozi, obilježen različnim spoznajnim sferama, od otkrića suvremene znanosti, posebice fizike, do zamisli novih teorija i filozofije.

- Slikama nastojim predočiti skrivene dimenzije stvarnosti, poentirane u takozvane kozmičke pejzaže - domeće Ljiljana Rajković, o čijem je radu izvrsno mišljenje iskazao hrvatski znanstvenik svjetskoga glasa dr. sc. Davor Pavuna, koji je osobno otvorio mostarsku izložbu. Očaran djelima, ali i samom Galerijom Aluminij, dr. Davor Pavuna za mikrofonom je poručio kako je upozoren na ljepotu toga respektabilnog prostora, ali kako mu je osoban doživljaj nenadmašnim.

- Jednako bih se osjećao i da sam u ovomu trenutku na Petoj aveniji New Yorka ili u galerijskomu prostoru negdje na ulicama Tokija i trebate biti ponosni na ovo - rekao je, između ostaloga, ovaj hrvatski fizičar koji potom tumači kako Rajkovićka u svojoj viziji, koja je po definiciji osobnom, daje nove semantičke dimenzije znanstvenim činjenicama te ih umjetnički projicira na osoban-univerzalan način.

- Ja sam fizičar i neadekvatan za govoriti o umjetnosti, ali razumijem Ljiljaninu poruku, ovu Božju česticu i ovoga Isusa, jer ljepšega nisam vidio. Ja ovu umjetnost volim, to je to, to je srž, to je ono o čemu i ja govorim. Ljiljana, ja volim to što radite, ja vas volim - iz srca je govorio poneseni Pavuna, izazvavši dugi pljesak okupljenih poklonika likovne umjetnosti pod toplim svjetlima Galerije Aluminij.

Inače, i hrvatski akademik dr. sc. Igor Fisković također širi kritičku misao, objedinjujući Rajkovićkin znanstveni uradak i njezino umjetničko stvaralaštvo.

- Ishode istraživanja sistematizirala je i izložila na primjeren način, s razdiobom na pojedine cjeline koje logično slijede zahvaćenu temu. Pokazala je dobro snalaženje u istraživanju, kao i u interpretaciji izabrane građe, a po primjerenoj metodologiji znanstveno-istraživačkoga rada, cjelovitosti obradbe dostupnih izvora i nadopunama proizišlim iz osobnih saznanja i osobnoga umjetničkog stvaralačkog impulsa, dokazala je relevantnost i životnost odabrane teme - piše Fisković u prigodnomu katalogu, procjenjujući kako će Rajkovićkin doprinos znanosti i umjetnosti pripomoći razvitku i širenju umjetnosti i na razinama koje su u našoj suvremenosti bile zanemarene.

Ljiljana je Rajković rođena 1950. godine u Mostaru, slikarstvo je diplomirala 1976. na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, gdje je završila i poslijediplomski studij Kvant-art. Na Filozofskomu fakultetu Sveučilišta u Mostaru, gdje danas predaje na Studiju povijesti umjetnosti, doktorirala je na temi Integro art. Dosad je imala više skupnih i samostalnih izložbi u zemlji i u tuđinstvu (Beč, Mostar, Pisa, Rim, Sarajevo, Zagreb...), a bila je i sudionicom više međunarodnih znanstvenih skupova iz područja povijesti umjetnosti.

Večer otvorenja glazbeno je oplemenila mlada mostarska violinistica Anica Ištuk, počastivši nazočne melodijama Vivaldijeva Koncerta u a-molu i Bachova Aira.

Izložba ostaje otvorenom dva tjedna od nadnevka otvorenja i dostupnom za besplatno razgledanje svakim djelatnim danom, u razdoblju od 7 do 20, te subotom od 9 do 14 sati.

aluminij.ba