Veličanstvena pjesnička večer u Klubu Aluminij

Aluminij Mostar

Izvanredna je svečanost uživanja u stihovima vrhunskih pjesničkih hercegbosanskih imena upriličena u prostorijama kluba Aluminij, kao nesebičan dar mostarskim ljubiteljima pjesništva, u zajedničkoj organizaciji Aluminija d.d. Mostar i Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne.
Interaktivnu večer, u kojoj je publika komunicirala s pjesnicima, čak se i uključila u program, osmislio je i vodio novinar Veselko Čerkez, predstojnik Ureda direktora Aluminija, a odabrane su stihove kazivali Miljenko Mića Stojić, Pero Pavlović, Dragan Marijanović, Marina Kljajo-Radić, Antun Lučić i Darko Juka.
Osim izražajnoga kazivanja svojih stihova, popraćena stalnim pljeskom nazočnih, pjesnici su, tijekom nesputanoga razgovora, kao dijela pjesničke večeri kakova u Mostaru još nije viđena, vrlo otvoreno prokomentirali opće stanje u pjesništvu, među književnicima i kulturnim društvima, potom poražavajući odnos vlasti i vladajućih spram kulture, književnih društava, napose mladih stvaratelja, i dr. Govorili su o sebi, svojim izrastanjima u pjesnike, svojim životnim putovima, a sve to popraćeno je njihovim izvrstnim pjesničkim ostvarajima, izvedenim u nekoliko blokova.
Uru i pol programa vrhunski je obogatila mostarska muška Klapa Krš, pod vodstvom maestra don Dragana Filipovića, izvevši vječne Kranjčevićeve i Vukovljeve stihove, potom i uglazbljeni pučki napjev, a na koncu i nadahnuto Filipovićevo djelo Stan'te, kosci.
Publika je jednostavno htjela još, kazivali su stišćući ruke ljudima čije su knjige sve ove godine pitko proučavali, tumačili ih, u njima se nalazili.
Premda najavljen, pjesnik Krešimir Šego opravdano je, poradi obiteljskih razloga, izostao, ali je nazočne stihovima iz publike počastila i nekolicina samih gostiju, među njima osobna izaslanica generalnoga konzula RH u Mostaru, konzulica drugoga razreda Evica Milanović, potom Mirko S. Božić i jedna nadarena djevojčica Mihaela Jurić, hrabro istupivši pred mikrofon.

aluminij.ba