Vedran Biokšić: Ovogodišnja Brucošijada je posebna po mnogo čemu

Vedran Biokšić, studentski zbor, Sveučilište u Mostaru, Vedran Biokšić, Sveučilište u Mostaru

O aktivnostima Studentskog zbora porazgovarali smo sa predsjednikom Vedranom Biokšićem.

Kako si zadovoljan radom Studentskog zbora u prošloj akademskoj godini?

Vrlo zadovoljan. Na početku mandata sam iznio ciljeve koje želim da Studentski zbor ostvari. Najveći projekt "Dani Studentskog zbora" je bio mnogo opsežniji i više različitih sadržaja obuhvatio nego proteklih godina. Bilo je jako teško jer je u istom vremenskom razdoblju bila humanitarna akcija i koncert za ugrožene u poplavljenim područjima. Drugi cilj je poboljšanje kvalitete besplatnih tečajeva stranih jezika. Broj predavača se povećao na 30, radilo se 2x tjedno a studenti predavači su dobili korisnu praksu. Prava potvrda da smo uspjeli osim 1500 prijavljenih studenata koji su stjecali znanje jeste i da su predavači zahvaljujući tim preporukama već dobili određene ponude za poslove. Pažnja se posvetila i studentima s invaliditetom kojima se moraju pružiti adekvatni prostori za studiranje.

Kako je biti na čelu jedne tako velike studentske organizacije?
Jako teško. Očekivanja studenata su s pravom jako velika jer žele pravedan tretman i uvjete za normalno studiranje i razvijanje. S druge strane teška društvena, politička a s time i financijska situacija utječe na to da čelni ljudi to sve teže uspijevaju omogućiti. Pravi je izazov pronaći prava rješenja koja bi mogla zadovoljiti sve strane. Još jedna teška okolnost je raznovrsnost aktivnosti koje pravi Studentski zbor. Tako da se predsjednik mora razumjeti u zakon o obrazovanju, proces Bologne, studentskim razmjenama, kulturi, zabavi, sportu, ekonomiji, pravu, politici...

Da li ste zadovoljni suradnjom sa fakultetima i njihovim čelnim ljudima?
S obzirom na već navedene poteškoće zadovoljan sam, što ne znači da se ne može još poboljšati. Čelnim ljudima fakulteta i Sveučilišta nije lako, s obzirom da je obrazovanje jako podcijenjeno u BiH i ne postoji prava strategija razvoja obrazovanja. Ne radi se samo o visokoobrazovnim procesima, nego i srednjoškolskim. Ove godine zauzimao sam jako čvrst stav, studenti nisu stajali po strani i čekali što će im se omogućit,i a što ne. Inzistirali smo na odlukama, predlagali moguća rješenja, ukazivali barem na smanjenje štete koja ide prema studentima ukoliko ju nije moguće spriječiti. Bilo je i teških riječi, sukoba, ali ipak se na kraju većim dijelom uspijevalo riješiti na zadovoljstvo svih strana. I tim putem treba nastaviti.

Ima li nešto što ste napravili, a da ste na to posebno ponosni?
Da. Oslobađanje plaćanja školarine studenata teškog imovinskog stanja i studenata s invaliditetom na Filozofskom fakultetu. Taj put su počeli slijediti i neki drugi fakulteti. Također, još jednom ponavljam i podignutu kvalitetu besplatnih tečajeva koji su se još prošle godine pokazali kao najuspješniji projekt Studentskog zbora posljednjih nekoliko godina.

Počela je nova akademska godina, kakvi su planovi i aktivnosti za nju?
Posljednja zadaća aktualnog Saziva Studentskog zbora je organizacija "Brucošijade 2014". Ovogodišnja je posebna po mnogo čemu. Prvi put će biti velikog obima, održati će se u dvorani na Bijelom brijegu i prvi put se radi o nekoj izvođačici. Ostale aktivnosti su u nadležnosti novog Saziva koji će biti izabran u studenome. Naravno ove aktivnosti i projekti su sigurno osnova na koju svi sljedeći Sazivi bi se trebali nadograđivati i ponuditi nešto novo. Studenti sami biraju i nadam se da će izabrati studentske predstavnike kakve žele da ih predstavljaju.

HERCEGOVINA.info