Vedran Arapović: Maksimalno smo se trudili da zbor približimo studentima

Vedran Arapović, Studenski Zbor, Sveučilište u Mostaru

Aktualni predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru, Vedran Arapović na kraju je svog mandata. Sa Arapovićem smo porazgovarali o aktualnim temama i evo što je rekao za portal HERCEGOVINA.info

Za početak nam recite kakve su trenutne aktivnosti Studentskog zbora?

U prošlom tjednu održani su izbori za studentske predstavnike na fakultetima,gdje su birani predstavnici godina i njihovi zamjenici,te predsjednici svih fakulteta.U ovome tjednu predsjednici fakulteta su dužni održati sastanke sa svim predstavnicima godina te ustrojiti svoje podružnice. Predsjednici će ujedno imenovati i svoje zamjenike,te će zajedno s njima činiti novi saziv Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru.

26.11 će biti konstituirajuća sjednica Studentskog zbora kojoj će se izabrati predsjednik i zamjenik predsjednika Studentskog zbora, te glavni tajnik. Nadam se da će novi saziv Studentskog zbora nastaviti s aktivnim radom i biti još uspješniji nego prethodni sazivi.

U medijima često čitamo o dobroj suradnji Studentskog zbora sa vodećim ljudima Sveučilišta, pa kako bi vi opisali tu suradnju?

Moram priznat da sam oduševljen suradnjom sa vodećim ljudima našeg Sveučilišta. Kao član Senata Sveučilišta u Mostaru surađivao sam sa svim dekanima, rektoricom i prorektorima. Posebno me veseli suradnja s našom prvom damom i moram priznat pravom damom Sveučilišta u Mostaru našom rektoricom Ljerkom Ostojić, koja je uvijek dostupna i koja uvijek rado sasluša naše studentske prijedloge. Moram istaknuti i dvojicu dekana s kojim sam imao jako dobru suradnju i koji su uvijek bili dostupni za nas, a to su svakako profesor Zoran Tomić i Mario Vasilj. Imao sam i dobru suradnju sa bivšim rektorom Vladom Majstorovićem, a dvije osobe kojima se posebno moram zahvaliti su svakako pomoćnik rektorice za studentska pitanja profesor Vojo Višerkuna , te moja dekanica Vesna Kazazić.

Bliži se kraj Vašeg mandata na čelu Studentskog zbora, pa možete li u kratkim crtama rezimirati rad zbora sa Vama na čelu?

Ovaj saziv Studentskog zbora je počeo s velikom humanitarnom akcijom „Dani Darivanja" u sklopu koje smo skupljali hranu za javnu i pučku kuhinju,organizirali smo i izložbu fotografiju gdje smo sredstva donirali u klinički bolnički centar Mostar. Održan je i humanitarni koncert. Ono što me najviše veseli je što smo pokrenuli tečajeve engleskog i njemačkog jezika te tečajeve plesa gdje se prijavilo 1200 studenata. Naš najveći projekt su Dani Studentskog zbora gdje kroz 2 mjeseca organiziramo mnoštvo događaja kulturnog, sportskog, zabavnog i edukativnog karaktera. Organizirano je 40-ak različitih aktivnosti.... predstave,sportski turniri (nogomet, basket, tenis, stolni tenis, turniri u kuglanju, šah, tavla itd.), tečaj crtanja, sajam knjige itd. Najviše veseli projekt Career days u suradni sa studentskom organizacijom Aiesec gdje smo u tjedan dana organizirali dosta edukativnih događaja,od pisanja životopisa, motivacijskog pisma,bussiness plana itd.
Vrhunac Dana Studentskog zbora svakako je bio koncert grupe „Opća Opasnost" u dvorani na Bijelom Brijegu.  Ovaj projekt smo završili humanitarnom utakmicom sa državnim prvakinjama rukometašicama Zrinjskog gdje smo zajedno prikupili nekih 2000 km za pomoć malenom Petru Knezoviću. U posljednjih mjesec dana vrijedi izdvojiti i brucošijadu gdje je nastupila Crvena Jabuka.

Ima li nešto što ste planirali, a niste sproveli u djelo za vašeg mandata?

Jedina stvar zbog koje istinski žalim je što u ovom sazivu nije uveden Wi-FI sustav na naš kampus, no posve sam siguran da će idući saziv to obaviti.

Da li Vam se iko od studenata požalio na stvari poput primanja mita ili bilo kakvog zlostavljanja?

Ne, studenti uglavnom pitaju s kim mogu razgovarati o eventualnom pomjeranju ispita, kolokvija itd .Unutar studentskog zbora postoji i pravobranitelj koji je dostupan studentima i s kojim studenti uvijek mogu razgovarati o svim problemima koji ih muče tijekom studiranja.

Nezaobilazna tema je sport. Koliko Studentski zbor učestvuje u kreiranju sportskih aktivnosti studenata?

Što se tiče sportskih aktivnosti one su rezervirane za dane studentskog zbora kao što sam već naveo, a kad su u pitanju sportske aktivnosti najviše me veseli ono što radi Studentski centar Mostar na čelu s ravnateljem Mikulićem. Studentski centar je osnovao svoj i malonogometni, košarkaški i odbojkaški klub što me posebno veseli.

Osobno da li ste zadovolji sa svojim radom na čelu zbora?

Uvijek može bolje. Trudili smo se maksimalno i ono što smo željeli je da ovaj zbor približimo studentima Sveučilišta u Mostaru. Moram istaknuti da su ljudi unutar Studentskog zbora bili dosta aktivni i zahvalan sam im na tome ,a nadam se da će i idući saziv nastaviti u tome smjeru i biti još bolji.

Za kraj jedna poruku našim čitateljima i studentima Sveučilišta u Mostaru?

Za kraj moram priznat da mi je zadovoljstvo što kao predsjednik studentskog zbora svoj posljednji intervju dajem za vaš portal ,hvala vam što ste nas pratili tijekom ove godine, hvala svim ostalima koji su pratili rad studentskog zbora ,a veliko hvala svim studentskim organizacijama koje su surađivale sa nama. Hvala i svim članovima studentskog zbora što su mi pomogli u ovoj akademskoj godini i za mene je ovo osobno bila najveća čast i najveće zadovoljstvo. Jedan veliki pozdrav moram uputiti i predsjedniku Ćalti koji je u par navrata isticao rad Studentskog zbora i želim mu puno sreće i zdravlja u budućnosti.

HERCEGOVINA.info