FOTO  VATROGASNA VJEŽBA: Divovski plameni stup zaprijetio Aluminijevim spremnicima s plinom

... posebno se intenzivno radi na kosidbi trave i podrezivanju višega raslinja uza tvorničku ogradu, poradi sprječavanja ulaska izvanjskih požara.

Plameni stup, visok čak 25 metara, zaprijetio je danas Aluminijevim spremnicima s uskladištenim plinom - scenarij je to protupožarne vježbe, srećom ne stvarni požar. Riječ je o redovitim provjerama pripravnosti pripadnika tvorničke Službe protupožarne zaštite koji su i ovoga puta pokazali visoku razinu pribranosti i učinkovitosti, uspješno odgovorivši postavljenoj zadaći, na što je posebno ponosan zapovjednik PPZ-a Pero Rašić.

Vatra je zapaljena na prostoru ratom razorene Glinice, gdje je u proteklomu razdoblju odlagan otpad od čišćenja tvorničkoga kruga, najvećma posječeno raslinje koje se u trenu pretvorilo u bjesneću buktinju. Troja vatrogasna vozila, snažni šmrkovi i vrhunski izučeni vatrogasci bili su dostatni staviti kontrolirano izazvan požar pod nadzor, spasiti zamišljene spremnike s plinom i, na kraju, u cijelosti sanirati požarište.

Prigoda se pokazala bogomdanom za izvrstno ovjekovječenje prizora za kojega se nadamo kako nas ne će iznenaditi u nekim neplaniranim okolnostima.

Inače, Aluminijevu vatrogasnu postrojbu čine vrhunski izučeni profesionalni vatrogasci s položenim ispitom ispred povjerenstva MUP-a HNŽ-a. Opremljeni su suvremenom tehnologijom i uvijek pripravni reagirati u slučaju nužde.

- Iz ratom razrušenoga Vatrogasnog doma otuđena nam je cjelokupna oprema, zajedno s vozilima te smo ih postupno nabavljali i danas nam je oprema usklađena sa standardima Europske unije - pojašnjava zapovjednik Rašić, ističući kako su odgovarajući vatrogasni aparati raspoređeni po svim tehnološkim cjelinama, dok su u zdanjima s velikim požarnim opterećenjima ugrađeni i uređaji za dojavu i gašenje požara, povezani s vatrodojavnim središtem.

U Aluminiju se stalno provodi opsežne mjere protupožarne zaštite. Osim redovitih održavanja raslinja, čije sušenje u ljetnim mjesecima stvara pojačan rizik od požara, posebno se intenzivno radi na kosidbi trave i podrezivanju višega raslinja uza tvorničku ogradu, poradi sprječavanja ulaska izvanjskih požara, s obzirom na to da smo imali loših iskustava s otvorenim plamenom izvan Aluminija čije žeravice raznosi vjetar, ali i s vozačima koji, prolazeći prometnicama koje idu rubom tvorničkoga kompleksa, iz vozila izbacuju opuške ili staklene predmete koji dovedu do zapaljenja.

aluminij.ba