Vatrogasci iz više bh. gradova na pokaznoj vatrogasnoj vježbi u mostarskomu Aluminiju

Aluminij Mostar, vježba, vatrogasci, požar
...tvrtke Financ d.o.o. Mostar, za izvedbu pokazne vatrogasne vježbe s primjenom prijenosnoga monitora odnosno svojevrsnoga pokretnoga vodenoga topa koji je neovisan o vatrogasnomu vozilu. Riječ je o vrhunskomu protupožarnom uređaju kojega proizvodi američka tvrtka TFT (Task Force Tips), čiji je europski zastupnik Christian Boorz, zajedno s direktorom Financa Matom Bevandom i zapovjednikom Službe protupožarne zaštite Aluminija Tiborom Rašićem, rukovodio današnjom vježbom, organiziranom za čelne ljude nekoliko vatrogasnih postrojbi iz BiH.

S obzirom na to da Aluminij posjeduje dva takova monitora, proizvođač se odlučio predstaviti zapovjednicima vatrogasnih postrojbi Kaknja, Kozarske Dubice, Mostara i Tuzle primjenu toga uređaja u zahtjevnomu industrijskom okružju. Aluminijevim je strojevima pridružen još jedan, iz novoga proizvodnog naraštaja TFT-a, te su, priključeni na hidrante i vatrogasnu cisternu, prikazali način obrane od zamišljenoga požara koji je zaprijetio tvorničkomu krugu.

- U stanju su izbacivati 400 do 2000 litara vode u minuti, koristi ih se na zahtjevnijim požarištima, primjerice na onomu dijelu naše tvornice koji je okrenut Jasenici i otkuda smo imali više neugodnih iskustava s plamenima koji su prijetili tvorničkomu krugu. Zahvaljujući ovim monitorima, naše djelatnike manje izlažemo opasnosti, a uspješno štitimo tvornicu - kazuje nam zapovjednik Rašić.

Zoran Bevanda, pomoćnik direktora za razvitak tvrtke Financ, zahvalan je i zadovoljan viđenim. Ističe kako je, za razliku od vodenoga topa s vozila, prijenosnim monitorom moguće prići požarištu puno bliže, a vatrogasac je cijelo vrijeme zaštićen jer taj uređaj ima mogućnost stvaranja i tzv. vodenog štita. Inače, ima široku pokretljivost u svim stranama, vodeni mlaz izbacuje na udaljenost od 50 do 70 metara, a osposobljen je izbacivati i pjenilo. Gostima je prikazana i uporaba crijeva za protupožarnu zavjesu, predviđenog za stvaranje sigurnoga prolaza vatrogascima, zaštitu plinskih spremišta i sl..

Aluminij Mostar