Ustavni sud BiH proglasio nevažećim diskriminirajuća izborna pravila za Mostar

Radi se o odredbama koje se odnose na izbor vijećnika u Gradsko vijeće Grada Mostara.

Odluka Ustavnog suda BiH, sa sjednice koja je počela jučer, a zvršila danas, stupit će na snagu "narednog dana od dana objave u Službenom glasniku Bosne i Hercegovine"

Ovakvo riješenje doneseno je nakon što je Ustavni sud BiH ustvrdio kako "Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine nije izvršila Odluku Ustavnog suda br. 9/09 od 26. studenog 2010. u ostavljenom roku od šest mjeseci od dana njezinog objavljivanja".

Dnevnik.ba podsjeća , u toj odluci iz studenog 2010. Ustavni sud BiH djelomično je usvojio zahtijev kluba izaslanika hrvatskognaroda u Domu naroda Parlamenta BiH, te odlučio kako odrebe Izbornog zakona kojima različiti broj birača u Mostaru bira jednak broj zastupnika nije u skladu s odredbama Ustava BiH, te da nije u skladu s člankom 25 Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima koji je sastavni dio Ustava BiH.

Tako se primjerice iz mostarskog izbornog područja Sjever sa 6000 birača i izbornog područja Jugozapad s 24.000 birača bira jednak broj vijećnika (3) u Gradsko vijeće Grada Mostara. Time je glas građana bošnjačke nacionalnosti vrijedio kao glas trojice birača hrvatske nacionalnosti, zbog čega su Hrvati bili u neravnopravnom položaju u Mostaru.

Uz to birači iz bivše Središnje zone, koja nije bila općina, nisu imali prava birati vijećnike, što je također Ustavni sud BiH ocijenio diskriminirajućim.

Ustavni sud BiH naložio je Parlamentarnoj skupštini BiH da izmijeni sporne odredbe Izbornog zakona, no kako Parlament BiH to nije učinio u određenom roku, Ustavni je sud na današnjoj sjednici proglasio nevažećim spomenute članke Izbornog zakona.

To, prema riječima izvora Dnevnika.ba znači kako se izbori za Gradsko vijećeGrada Mostara neće održati, osim ukoliko visoki predstavnik temeljem boonskih ovlasti ne izmjeni, odnosno usvoji nove umjesto, po današnjem riješenju Ustavnog suda BiH, nevažećih odredbi Izbornog zakona.

Dnevnik.ba podsjeća, zamjenik visokog predstavnika u BiH Roderick Moor prigodom posjete Mostaru u prosincu prošle godine kazao je kako OHR ima odgovornost izmijeniti odredbe Izbornog zakona koje je Ustavni sud proglasio neustavnim ukoliko to u predviđenom roku ne naprave domaći političari

U obrazloženju Ustavnog suda BiH navodi se kako je danas doneseno riješenje konačno i obvezujuće, te da je dostavljeno nadležnom Tužiteljstvu BiH.