Uspješno završen besplatan seminar fotografije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru

tečaj, Mostar
...se 8. i 9. veljače na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Radionicu su vodili talentirani mladi fotograf Mateo Jurčić, dobitnik Canon BiH foto natječaja ljetne priče 2017. i Alisa Vrabac, komunikologinja i koordinatorica projekta. Na seminaru je sudjelovalo preko 25 studenata novinarstva i odnosa s javnošću.

Neke od tema o kojima su polaznici imali priliku čuti prvi dan su bile: vrste digitalnih aparata, podjele objektiva, dijelovi objektiva, što je fotografsko oko, razlike između fotografa, producenta i slikara, preduvjeti dobre slike, HDR i slično. Kako se korištenje mobitela u današnjoj fotografiji ne može ignorirati, neke od fotografija natječaja su rađene upravo mobitelom.

Sudionici seminara su imali zadatak fotografirati motive grada Mostara te su drugi dan radionice, zajedno s voditeljima seminara, izvršili odabir vlastitih fotografija i iste obradili u Photoshopu. Potom je u predvorju fakulteta organizirana izložba "Razglednice Mostara". Svi sudionici su publici i natjecateljima obrazložili vlastitu fotografiju, a od voditelja radionice su zauzvrat dobili osvrt i stručno mišljenje. Prvih pet mjesta pripalo je kako slijedi: prvo mjesto Valerija Bago (Kišno jutro), drugo mjesto Antonija Kolakušić (Domaće je domaće), treće mjesto Marija Jelić (Mostarski sokaci), četvrto mjesto Matea Katić (Domorotkinja), peto mjesto Branka Dijaković (Tiho teče Neretva), a fotografija Srđana Kravića (Dah grada) je prepoznata kao tehnički najzahtjevnija fotografija za izvedbu. Nositelji prvog i drugog mjesta su iz nagradnog fonda PROF komunikacija dobili vaučer od po 50 KM i druge prigodne poklon pakete kakve su dobili i svi ostali sudionici uz potvrdu o sudjelovanju i uspješno završenom seminaru.

Cilj samog projekta bilo je promoviranje fotografije i videa kao dijela tehničke kulture među mladima i davanje prilike mladim studentima da prepoznaju vlastite talente i da spoznaju kako da konstruktivno i na kulturan način provode svoje slobodno vrijeme. Seminar i radionica je također imala za cilj osigurati određene vještine fotografiranja, posebno onim studentima kojima fotografija nije primarna djelatnost, a čiji će profesionalni pozivi i poslovi u budućnosti zahtijevati od njih određenu razinu znanja i vještina kvalitetnog fotografiranja.

„Upravo je to bio razlog zašto smo uspostavili kontakt s pročelnicima studija odnosa s javnošću i novinarstva, profesorima Ninom Ćorićem i Ilijom Musom, kojima se ovom prilikom zahvaljujemo na toploj dobrodošlici te Marinu Čuljku i Maji Ereš na učinkovitom koordiniranju aktivnosti. Zahvaljujemo se i prijateljima projekta Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta, HP Mostar, Coca Coli i sarajevskoj tvrtki Sprind. Svi su na svoj način, toplo i velikodušno doprinijeli da ovaj projekt bude uspješno završen, a na dobrobit i zadovoljstvo svih sudionika. Vlastoručno pisane afirmativne evaluacije najbolje svjedoče o tome koliko smo svi zajedno uživali u provedbi ovog projekta", rekla je Alisa Vrabac, koordinatorica projekta ispred PROF komunikacije.

U posljednje vrijeme je sve više onih koji se bave fotografijom bilo profesionalno bilo kao hobijem. Mateo Jurčić, voditelj radionice poručio je sudionicima seminara da im fotografija krene kao hobi i ako budu dovoljno sretni, moći će to zvati i svojim životnim pozivom te dodao da „između hobija i životnog poziva stoje sati i sati mnogih godina rada na sebi", a ovaj seminar je za neke od njih možda upravo bio prvi korak.