FOTO  Uskoro povezanost Mostara s Rimom, Catanijom i Palermom

zračna luka mostar
Upravo je to bila tema jučerašnjeg upriličenog sastanka, koji je organizirala Zračna luka Mostar u hotelu Ero, u okviru projekta AIR.NET, a kom su nazočili predstavnici zrakoplovne talijanske kompanije Mistral air i Zračne luke "Konstantin Veliki" iz Niša.

AIR.NET projekt financira Europska unija, preko IPA fondova, a cilj je uspostavljanje novih izravnih letova koji povezuju istočnu i zapadnu jadransku obalu.

Povezanost s Rimom u ožujku

Prema riječima generalnog direktora zrakoplovne kompanije Mistral air Marka Camillerija, na sastanku je dogovoreno da se poveća broj letova do 2013. godine.

- Nakon zračnog povezivanja Mostara s talijanskim gradovima Barijem, Napuljem i Trstom, planiramo povezati Mostar i redovitim linijama s Rimom, Catanijom i Palermom, te kasnije i s Pescarom i Cagliarijem, kazao je Camilleri, dodavši kako već u ožujku možemo očekivati povezivanje s Rimom.

Direktor Zračne luke Mostar Marin Raspudić je izrazio zadovoljstvo projektima jer je kroz IPA fondove ostvarena materijalna potpora te je tako Zračnoj luci Mostar omogućeno da ima redovite charter linije prema Bariju i Trstu.

- Na sastanku smo razmatrali koje su naše mogućnosti, koji su naši propusti i što trebamo raditi u idućem razdoblju, kazao je Raspudić. Nadamo se da će se u idućoj godini povećati promet putnika u Zračnoj luci Mostar.

- Nevezano za ovaj projekt, pokazalo se da je Zračna luka Mostar ispunila svoj broj od oko 100 tisuća putnika. Prema Evropskoj banci za obnovu i razvoj i ljudima koji se bave ovim poslom, ovo je isplativ projekt. Što će lokalna zajednica i što će politika odlučiti? Mi sugeriramo da se nađe strateški partner, da se nađe koncesija. Očekujemo da će lokalna zajednica shvatiti da je Zračna luka Mostar vrlo zanimljiva i da ona može biti potencijal razvoja regije, kazao je Raspudić dodavši kako Zračna luka Mostar postaje konkurentna jer polako uzima putnike zračnih luka Sarajevo, Split i Dubrovnik. Dodao je i to kako očekuje za pet godina da Mostar uz dobar plan može imati 500.000 putnika, a to znači i povećanje radnih mjesta.

79 eura

Direktor Zračne luke iz Niša Dragan Bugarinović kazao je kako je slična situacija Zračne luke Mostar i Zračne luke iz Niša jer to nisu glavne zračne luke u svojim državama, ali su, kako je kazao, vrlo bitne zbog regionalnog razvoja.

Inače, prvi let iz Mostara za Bari pokrenut je 27. srpnja ove godine, a druga zračna veza od Trsta do Mostara je upriličena 31. kolovoza. Novi letovi su zakazani tijekom predstojećih božićnih blagdana, a od iduće godine mreži letova pridružuje se i Zračna luka "Konstantin Veliki" iz Niša. Let će trajati manje od jednog sata, a povratna karta košta 79 eura s uključenom pristojbom.

Dnevni list