Mostar: Uskoro počinju radovi na uređenju Ulice braće Fejića

Naime, kako nam je potvrđeno u Odjelu za urbanizam i građenje Grada Mostara, u ovom tjednu se očekuje urbanistička suglasnost od Federalnog ministarstva prostornog uređenja, na što se samo čekalo za realizaciju projekta.
S obzirom da se Fejićeva ulica uglavnom nalazi u zaštićenoj zoni Starog grada, spomenuto ministarstvo je nadležno za izdavanje dozvole. U ovu svrhu su planirana sredstva od Povjerenstva gradskog područja Stari grad u visini od milijun maraka, koja su već osigurana.

Izvođač radova

Tako odmah po dobivanju urbanističke suglasnost, točnije do konca mjeseca, bit će raspisan natječaj za izbor izvođača radova na projektu. Navodno je Grad završio sve ostale potrebne mjere za realizaciju projekta. Prema realnim očekivanjima, nakon toga više ne bi bilo nikakvih prepreka da se krene na izvođenje radova. Iako je na samom početku bilo riječi kako će do početka ove turističke sezone biti nanovo uređena Ulica braće Fejića, to ipak neće biti moguće.
- Projekt je jako složen, i radit će se po fazama, što će uistinu zahtijevati dosta vremena, zbog čega radovi neće biti okončani kako je na samom početku bili planirano. No, radit će se na tom principu da se neće ometati kretanje pješaka Fejićevom ulicom, niti narušiti mir tamošnji stanara, kao ni utjecati na turističku sezonu koja se već zahuktava, rečeno je u spomenutom odjelu. Već iduće turističke sezone turisti koji posjete Mostar će imati priliku vidjeti Fejićevu ulicu u novom i boljem izdanju, kakvo i dolikuje jednoj od najprometnijih ulica u istočnom dijelu Mostara.

Projektom planirano

Projektom je planirano da se uređenje Fejićeve ulice izvrši pločama koje će predložiti UNESCO, a relacija na kojoj će se raditi je od trga Musala pa sve do ulaska u stari dio grada. Također, pored glavne šetnice projektom je planirano uređenje i jednog dijela malih uličica koje su unutar spomenute ulice. Jedna od njih je Trg 1. maja, na kojem je planirano pored popločavanja partera i postavljanje fontane. Time ne samo da će se uljepšati jedna od najprometnijih ulica u istočnom dijelu Mostara, nego će od tada biti prilagođena samo pješacima.

Piše: Almedina Bečić / Dnevni list