Uskoro osnivanje jedinstvenog komunalnog poduzeća u Mostaru?

Smeće, Mostar, parkovi, Smeće, Mostar, komunalno, gradsko komunalno poduzeće, ujedinjenje
"Već dugi niz godina se nalazimo u jako lošoj financijskoj situaciji, tako da je ovaj događaj bio neminovan. Stečajem ćemo reorganizirati poduzeće i smanjiti broj zaposlenih", kazala je Karanović koja tvrdi da nitko od 125 djelatnika Komosa neće dobiti otkaz. "Već smo umirovili djelatnike koji su stekli minimalne uvjete za mirovinu. U posljednjih 5 godina je u mirovinu otišlo 70 naših radnika", kazala je Karanović.

Hitan postupak

Budući da je Grad Mostar vlasnik 51 posto dionica u JP Komos, iza ove odluke stoji i Gradska uprava.

"Mi smo bili prisiljeni pokrenuti stečaj jer je Grad Mostar drastično smanjio sredstva kojima raspolažemo. Zbog toga smo se i obratili Općinskom sudu Mostar. Sud je donio rješenje po kojem mi obavljamo sve djelatnosti za koje nas je Grad Mostar osnovao i, po tom rješenju, poduzeće nije prestalo s radom niti će. Gradska uprava je podržala našu odluku", navela je Karanović.

Ona ističe da je stečaj hitan i da se mora što prije završiti. Za stečajnog upravnika imenovan je Hamid Tipura.

Veliki gubici

Veliki gubici tvrtke krenuli su od 1999. godine. Stečaj predstavlja reorganizaciju, odnosno ozdravljenje kompanije, čime će se smanjiti broj zaposlenih. Radnici koji su stekli uvjete za umirovljenje, otići će u mirovinu.

"Oni koji imaju uvjete za mirovinu, umirovit će se. Nastojat ćemo ljude zbrinuti, a potom s optimalnim brojem zaposlenika napraviti tvrtku koja će stajati na čvrstom osloncu", istaknula je Karanović.

Po završetku ovog postupka u Mostaru više neće djelovati tri komunalna poduzeća nego jedno.

"Ovo je bila zadnja prilika da se podvuče crta. Ovim postupkom napravit će se jedno gradsko komunalno poduzeće. JP Parkovi je smanjio broj zaposlenih. Kada i mi u Komosu napravimo isto, ostvarit će se brojčani uvjeti za osnivanje jednoga poduzeća", kazala je Karanović.

Dnevni list