Uskoro izgradnja nove bolnice za pedijatriju, ginekologiju i neonatologiju

Naime, u sklopu Regionalnog medicinskog centra “Dr. Safet Mujić” u Mostaru bi ubrzo trebala početi izgradnja nove bolnice za pedijatriju, ginekologiju i neonatologiju, čija se vrijednost procjenjuje na oko sedam milijuna maraka. Izgradnjom ove zgrade dobit će se puno kvalitetniji uvjeti liječenja djece i majki te će odličnu medicinsku skrb moći dobiti na jednom mjestu.

Najsuvremenija oprema


Ovaj veliki infrastrukturni projekt financirat će se iz sredstava Saudijskog fonda za razvoj, za što su jamstva dale Skupština i Vlada Hercegovačko-neretvanske županije te Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ-a koji je odigrao važnu ulogu, jer su izdana jamstva za realiziranje kreditnog sporazuma i preuzeta obveza vraćanja kredita. Uvjeti saudijskog kredita su povoljni, s rokom otplate od 25 godina.

Nova bolnice za pedijatriju, ginekologiju i neonatologiju gradit će se na zemljištu u neposrednoj blizini sadašnje bolnice i doma za djecu bez roditeljskog staranja “Egipatsko selo”. Objekt će se graditi na dva kata s prizemljem i bit će opremljen najnovijom i najsuvremenijom opremom. Radovi bi, prema procjenama, trebali trajati oko 18 mjeseci. 

Nedavno je objavljen i javni poziv za izvođača radova na koji se mogu prijaviti kompanije iz svih zemalja svijeta. Natječaj će biti otvoren do polovice lipnja, a tvrtka koja bude dostavila najpovoljniju ponudu morat će dobiti zeleno svjetlo i od saudijskih financijera. Jedan dio novca koji bude nedostajao najvjerojatnije će opet biti osiguran iz kreditnih sredstva, s obzirom da mostarska bolnica ne raspolaže s vlastitim kapitalom za infrastrukturne projekte.

Ovim projektom obuhvaćene su još i Sveučilišna klinička bolnica u Mostaru, Klinički centar Univerziteta u Sarajevu te Opća bolnica u Konjicu, a ukupan iznos kredita namijenjen za izgradnju pedijatrije i ginekologije u Mostaru iznosi 3,5 milijuna dolara.

Kreditna sredstva


Važno je napomenuti da je RMC “Dr. Safet Mujić” već iskoristio neke od kreditnih sredstava Fonda za ekonomsku razvojnu suradnju (EDCF) Republike Koreje namijenjenog Projektu modernizacije bolnica u Bosni i Hercegovina, na osnovi kojeg je nabavio medicinsku opremu vrijednu blizu milijun maraka.

Klinika za onkologiju


U sklopu sredstava Saudijskog fonda za razvoj u Mostaru se gradi i Klinika za onkologiju Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, za koju je kamen temeljac postavljen u rujnu prošle godine. Završetak radova na objektu se očekuje krajem ove godine, nakon čega bi slijedila ugradnja opreme za zračenje kao i opremanje ostalom medicinskom i nemedicinskom opremom. Samo za izgradnju nove zgrade potrebno je 8,8 milijuna maraka, a kad se tomu doda i vrijednost strateške opreme, cijeli projekt vrijedi oko 15 milijuna maraka

Piše: Ivana Previšić / dnevni-list.ba