Uskoro isplata za veljaču, a u skorom periodu i zaostaci za prvi dio 2013. godine

... toliko su različita da potpore mladim roditeljima u nekim županijama uopće i nema, dok u drugima rođenjem djeteta roditelji ipak mogu računati na značajnu pomoć.

Federalni zakon predviđa prava za sve rodilje, ali se ona različito provode po županijama. Tako je entitetskim zakonom regulirano pravo na naknadu umjesto plaće ženi u radnom odnosu. U ovisnosti od županije ova naknada utvrđuje se u postotku od 50 do 80 posto ostvarene plaće u posljednjih šest mjeseci prije stupanja na trudničko bolovanje.

Već smo pisali o ovoj temi, a nakon objavljivanja članka o različitim potporama u FBIH dobili smo mnogo upita naših čitatelja o pravima u našoj županiji i kad će ta prava biti ostarena . Slijedom toga kontaktirali smo nadležno Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne zastite HNŽ od kojih nismo dobili nikakav odgovor. Tek nakon kontakta Uredu predsjednika vlade dobili smo odgovor koji vam prenosimo:

"Uzimajući u obzir činjenicu da je ODLUKA O UTVRĐIVANJU PRAVA I DODJELE NOVČANE POMOĆI ZA OPREMU NOVOROĐENOG DJETETA ZA 2013. GODINU donesena na 49. Sjednici Vlade HNŽ, održanoj 06.06.2013. godine centri za socijalni rad su na temelju iste poslali zahtjeve za isplatu navedenog prava razdvojene po mjesecima ovisno o tome kada su izdana rješenja.

Nakon toga su nalozi obrađeni i upućeni prema ministarstvu financija.Plaćanje prava iz socijalne skrbi vrši se mjesečno sukladno odlukama koje se donesu na sjednici Vlade HNŽ. Podmirene su obveze za opremu novorođenog djeteta za siječanj 2013. godine te očekujemo uz naredno plaćanje gore spomenutih prava da će biti isplaćene naknade za veljaču a u skorom periodu i zaostatci za prvi dio 2013. godine."

Ne trebamo posebno napominjati koliko bi reguliranje ovih prava potaklo povećanje nataliteta kako u županiji , tako i u BIH jer svjedoci smo sve manjeg broja upisa djece u škole.

HERCEGOVINA.info