FOTO  Uručeni ključevi za 18 romskih obitelji na Bišću Polju

Vrijednost novoizgrađenih stanova iznosi 954 700 KM, a napravljeni su partnerskim odnosom Grada Mostara, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Vlade Švicarske i Lihtenštajna, Caritasa Švicarske, Nevladine organizacije "Neretva" i Centra za socijalni rad. Grad Mostar je osigurao 309 tisuća maraka, te je na raspolaganje stavio gradsku zemlju i osigurao potrebnu infrastrukturu, a planirana je izgradnja još šest kuća odnosno 12 stanova, kazala je glavna savjetnica Grada Mostara Radmila Komadina.

„Koristim ovu prigodu da objavim još jednu radosnu vijest, a  to je da će Grad Mostar nastaviti projekt izgradnje stambenih jedinica za Romsku populaciju. Naime, zajedno s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH izgradit ćemo novih šest stambenih jedinica.

Također, želimo nastaviti ovaj projekt i aplicirat ćemo za projekt još šest novih objekata, što bi ukupno iznosilo 30 stambenih objekata-kazala je Komadina te dodala kako je napor Grada Mostara za uključivanjem Roma prepoznat od strane EU, koja je Mostaru uručila nagradu za integraciju Roma u društvo.

              Realizacija projekta "Izgradnja naselja za stambeno zbrinjavanje Roma u Mostaru" počela je 2010. godine, a korisnici su odabrani na temelju pristiglih aplikacija na objavljeni javni poziv Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice.

                    Rukovoditelj projekta stambenog zbrinjavanja Roma iz Caritasa Švicarske Bakir Omukić kazao je kako je komplet projekt izgradnja 30 stambenih jedinica. "Treća faza će ići po objavljivanju javnog poziva, što ne znači da će Mostar dobiti projekt jer Ministarstvo uzima najbolje projekte u zemlji", kazao je Omukić.

            Jedan o korisnika Murat Hadžović istaknuo je kako su krov nad glavom čekali cijeli život te je zahvalio Gradskoj upravi Mostara, švicarskom Caritasu i svima koji su im omogućili krov nad glavom.

            "Do sada smo živjeli u jako lošim uvjetima. Imali smo drvene barakice, ali hvala dobrim ljudima što su osigurali našoj djeci i unucima krov nad glavom", istaknuo je Hadžović.

            Koordinator Vijeća Roma BiH Dervo Sejdić kazao je kako vjeruje da će korisnici biti zadovoljni stanovima kao i svi oni koji su bili uključeni u ovaj projekt.

            "Ovakvi projekti za Rome prije svega znače sigurnost, stabilnost i dugotrajno planiranje života u smislu da su stacionirani na jednom mjestu, da imaju svoj krov nad glavom i da sada jednostavno moraju i trebaju uključiti djecu u proces obrazovanja", istaknuo je Sejdić .

            "Stambeno zbrinjavanje Roma pomoći će u obrazovnom procesu i zdravstvenoj situaciji", navodi Sejdić te ističe kako ga jedino brine socijalna komponenta u smislu plaćanja režijskih troškova jer, kako je istaknuo, "ne znam da ima itko od ovih korisnika uposlen".

            Predsjednik Udruge Roma "Neretva" Mostar Ramadan Haziri kazao je kako im ovo puno znači jer "sada mi ne mogu reći da nemaju uvjeta za edukaciju djece i da ih ne mogu slati u školu" i sad ću ih nastojati tjerati ili milom ili silom da svu djecu šalju u školu. Istaknuo je kako u Mostaru nema niti jednog Roma sa završenom osnovnom školom te je Mostar po pitanju edukacije Roma najugroženiji.