Ulaze u stanove i mjere kvadraturu

Grad Mostar

... postupkom prinudne naplate koji pokreće Javno pravobraniteljstvo Grada Mostara.

Mjerenje kvadrature

Kako doznaje Dnevni list iz Službe za komunalne poslove i okoliš Gradske uprave, po uzoru na metodu primoravanja vlasnika poslovnih objekata na području Mostara na isplatu komunalnih naknada, gradske vlasti su upozorile na mogućnost primjenjivanja iste i na vlasnike stambenih i garažnih prostora.

Prva faza u ovoj nakani Gradske uprave već je u tijeku, a uključuju mjerenje kvadrature stambenih i garažnih jedinica, na osnovi koje se izračunava mjesečni iznos komunalnih naknada. Posljednjih dana brojni građani bili su iznenađeni posjetom povjerenika Gradske uprave koji su ulazili u njihove domove kako bi proveli mjerenje kvadrature istih.

Pitanje koje je iskrsnulo nakon što su povjerenici krenuli s postupkom mjerenja površine stambenih prostora radi određivanja iznosa komunalnih naknada glasi: zašto gradski povjerenici ulaze u privatnost nečijeg doma kako bi dobili informacije o kvadraturi istog, kad se ti podaci mogu pronaći u vlasničkoj dokumentaciji?

Očevid na licu mjesta

Kako navodi Sanja Soldo, službenica Službe za komunalne poslove i okoliš, odluka o komunalnoj naknadi koju je donijelo mostarsko Gradsko vijeće predviđa da se podaci potrebni za donošenje rješenja utvrđuju uvidomu vlasničke dokumentacije, kao i očevidom na licu mjesta.

Povjerenici su se u ovom slučaju odlučili za očevid na licu mjesta iz razloga što vlasničke evidencije u velikom broju slučajeva nisu pratile promjene koje su se događale na samim nekretninama.

''Vlasničke evidencije služe kao pomoćni orjentir, dok je očevid na licu mjesta najpouzdaniji način dolaska do točnih i preciznih podataka'', navela je Soldo. Nakon što iznos komunalne naknade bude određen za sve stambene i garažne prostore u gradu, postupak prinudne naplate bit će pokrenut tek što se uvidom u financijske evidencije utvrdi da određeni obveznik ne izvršava svoju obvezu.