FOTO  Ujedinjeni Mostar: Brak iz interesa osuđen na propast

Mostar bi danas trebao biti sportsko, kulturno, ekonomsko i gospodarstveno središte regije, a da li je to doista tako? Mostar danas je možda najbolje opisao jedan njemački turista na svom blogu:

Mostar su dva grada u jednom koji nemaju puno veze jedan sa drugim. Mostar je u sudar dviju kultura ili civilizacija ako tako hoćete. Na jednoj strani je zapadna civilizacija sa mnoštvom modernih tržnih centara, a na drugoj je to nešto sasvim drugo. Možda sam se ja našao u krivom mjestu u krivo vrijeme, ali tada sam nakratko pomislio da sam u nekom zabačenom dijelu Turske kada je pored mene prošlo pedesetak mladih umotanih cura.

Mostar se od rata praktički nikada nije ujedino osim na papirima koje je servirala i nametnula međunarodna zajednica. Danas toliko godina poslije rata podijeljenost je vidljiva na svakom koraku grada, a posljednji dogovori političara kažu da će grad na Neretvi konačno i na tim papirima podijeliti.

Da ne duljimo evo što o Mostaru kažu neki njegovi građani:

Taksista koga smo zatekli na nekadašnjoj crti razdvajanja kod Hita je skeptičan i kaže: Naravno da je grad podijeljen, pa stotinu puta smo to i mi taksisti osjetili. Dođe čovjek i pita vozite li vi na ovu ili onu stranu, pa čak i pitaju koje smo nacionalnosti. Ja sam musliman ili ako Vam je draže Bošnjak, i bio sam u ratu jer sam morao. Nisam nikome ništa nažao učinio, ali vjerujte da mi nije svejedno otići u zapadni dio grada. Od istočnog dijla su nažalost napravili pravu kasabu. Moj brato u Mostaru nikada nije bilo zamotanih žena, to su nama mostarcima nametnuli ovi koji su došli sa brda i tako nas dodatno odvojili od drugog dijela grada. I neka više političari jednom odluče hoće li biti jedan ili dva grada, nama je ionako živjeti jedni pored drugih.

Nije puno ljudi koje smo zatekli spremno za razgovor iako smo im garantirali anonimnost. Tek jedna starija gospođa koja je sjedila na klupi Španjolskog trga nam je promrljala: Nema ti ovdje više nikada Mostara. Mržnja i podjela su vidljivi na svakom koraku, i teško da će to prestati samo od sebe, a političarima to pogoduje da se bogate na račun sirotinje. Evo pogledajte duž Bulevara sve srušeno, a toliko je pomoći došlo u Mostar!!!

Mostar je podijeljen i osobno ja nikada ne idem na istočnu stranu grada koja mi je bliska kao recimo Višegrad ili Han pijesak. Tamo vladaju jedni zakoni, a ovdje drugi i na kraju se sve slomi preko leđa Hrvata. Najbolje je da se grad konačno podijeli i da svako živi od svoga rada. Ukoliko ostane ovako Mostar će vjećno biti grad slučaj, rekao nam je momak koji je student ekonomije iz Mostara.

Sličnog je mišljenja i njegov kolega student treće godine prava iz Mostara koji je rekao: Ako Mostar i dalje bude taoc Sarajeva u njemu neće nikada biti prospiriteta ovdje. Zar je normalno da ovdje nije bilo izbora, da grad nema sportsku dvoranu ili da se parking mora plaćati na zapadnoj starno, a na istočnoj ne? Nemam ništa protiv nikoga, ali ja ipak odlučujem s kim i kako ću živjeti. Projekt ujedinjenog Mostara je kao brak iz koristoljublja osuđen na propast.

HERCEGOVINA.info