Udruga 'Zavjet': Otvoreno pismo na istup SDP-a Grada Mostara

Možda smo ovom prvom rečenicom uvrijedili istinite socijaldemokrate koji ne žive u vjeri, nego u uvjerenju da je svijet, kako ga oni vide, jedina ispravna slika stvarnosti. Ispričavamo se!

Koje li lijepe sreće da je SDP takav i da su njegovu članstvu statutarne odredbe Sveto pismo. Međutim, stvarnost SDP-a je da je njihovo članstvo ipak nacionalno i strukturno razjedinjeno, i da naizgled kompaktna stranka krije velikobošnjačke nacionaliste (Lagumdžija, Helez, itd), da u toj stranci obitava veliki broj Bosanaca i Hercegovaca koji svoje postojanje trebaju zahvaliti nacionalno mješovitim brakovima roditelja ili svojim, te kao takvi zauzimaju nekakav politički neutralan unitaristički stav. Naravno, tu su i deklarirani Hrvati koji u toj stranci vide ispunjenje svojih političkih snova, iskazani kroz osobnu karijeru.

Naravno da SDP sa svojim načelima treba ovoj i ovakvoj državi. Naravno da poštujemo i prihvaćamo sve vas koji ste rođeni ili živite u nacionalno mješovitim brakovima, poštujemo i vaš unitaristički stav, ali ... Gospodo istinski socijaldemokrati, vi ste samo paravan onima koji su u funkciji svoje nacionalne politike ili brutalnog karijerizma. Mi, koji ne pripadamo vama niti po nacionalnom, niti po vjerskom, a niti po političkom opredjeljenju, sretni smo što ste u svojoj socijaldemokraciji toliko napredovali, da se ipak netko suprotstavio jednoumlju Lagumdžije. Sretni smo za moralne i političke iskorake gospodina Komšića. Znamo da među vama su i osobe takvih moralnih i ljudskih kvaliteta, kao što su Zoran Mikulić i Ante Krešić (namjerno spominjemo samo Hrvate, bez zamjerke) koji nisu spremni zanijekati prošlost u funkciji nacionalizama, unitarizama, pa ni stranačke lojalnosti.

Ovaj opširan uvod u funkciji je uvažavanja i potrebe države za strankom kakva je SDP, ali je i uperen protiv svih onih koji unutar takve stranke ispoljavaju jasan i otvoren nacionalizam.

Mi, udruga „Zavjet", smo hrvatska katolička udruga i našu vjeru, našu nacionalnu pripadnost, naše domoljublje, ne dopuštamo da uspoređujete sa nacionalizmima i fašizmima, jer mi to nismo!
Svima vama koji ste se zadnjih dana bunili na spomenik koji smo postavili svojim palim suborcima na Bulevaru, ponavljamo: To je spomenik na mjestu pogibije i samo onima koji su tu nastradali! Nastradali su kao Hrvati katolici i pristojno je da se to i vidi.
Ponovit ćemo, ne smeta nam ni jedan spomenik palim borcima A RBiH ako je postavljen na mjestu njihovog stradavanja. Nećemo komentirati niti nacionalna, a niti vjerska obilježja na njemu, samo neka svjedoči istini!

Zato gospodo iz mostarskog SDP-a, vaš istup je žalostan, provokativan i nacionalistički obojen. Obzirom da su u istupu prednjačili neBošnjaci, vama čitatelji ostavljamo da ih svrstate u neku od SDP-ovih grupacija.
Suludo je tražiti da se ondje, u krugu Gradske vijećnice, podiže spomenik „vojnicima A RBiH", ako ni zbog čega drugog, tu nikada nisu niti bili!
Zar mislite da je ono spomenik svim vojnicima HVO-a?
Nije, takav spomenik bi trebao biti puno veći od zgrade Vijećnice, i kad ga budemo pravili znat ćemo mu probrati dostojanstveno i prikladno mjesto!

Humka, spomenik, je u stilu stoljetne kršćanske tradicije i kulture, te kao takav ondje na gradskom Bulevaru svjedoči svoj tragičnoj nesreći jednog vremena i jednog rata.

Uvaženi sugrađani i sudržavljani, opet ste zaboravili da smo mi Hrvati, mada najmanji (ali najstariji) narod u ovoj našoj Bosni i Hercegovini, ustavom jednakopravni i konstitutivni. A vi, gospodo iz SDP-a, prošli izbori su bili i zadnji izbori na kojima su vaši glasovi odlučivali o našoj sudbini.

Tražimo samo jednakopravnost, ili mislite da je i to previše Hrvatima, stoji u otvorenom pismu koje je uputila građanstvu Udruga 'Zavjet', koje potpisuje predsjednik Udruge Franjo Cvitković.