Udruga Aluminijaš: Tko zapravo čerupa Aluminij?

Aluminij Mostar, aluminij, Aluminij Mostar, mostarski aluminij, aluminij, Aluminij Mostar, Hyundai, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, aluminij, Aluminij Mostar, Hrvatska, Aluminij Mostar, aluminij, Aluminij Mostar, vjekoslav domljan, Željko Kordić, aluminij, alumunij, Željko Kordić, aluminij, propast, tvrtke, Nikica Ljubić, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, deblokada, nada, Aluminij Mostar, otpremnine, aluminij, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, aluminij, doprinosi, osiguranje, Aluminij Mostar, samački hotel, Aluminij Mostar, aluminij, Aluminij Mostar, čerupanje, platformaši, aluminij, Aluminij Mostar, vlada Federacije BiH, Vlada Federacije, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, aluminij, Aluminij Mostar, aluminij, dr. Dragan Čović, Zdenko Klepić, aluminij, Aluminij Mostar, aluminij, Aluminij Mostar
...traži od Udruge malih dioničara/djelatnika Aluminija d.d. Mostar (DIAL) da, kako je priopćeno portalu Dnevnik.ba, prestane obmanjivati kako Vladu FBiH tako i cjelokupnu javnost u BiH.

"Prvo želimo napomenuti da Udruga Aluminijaš ne podržava rad trenutne Uprave i samim time želimo dati do znanja da gosp. Pavo Barišić ne zastupa mišljenje većine malih dioničara. Aktualna Uprava nije zaslužna za stabilizaciju poslovanja Aluminija nego je to djelomično ostvareno kao rezultat pozitivnih tržišnih trendova (rast cijene aluminija 350 $/t, rast tečaja USD u odnosu na EUR za oko 30 posto te rasta premija na proizvode za preko 300 $/t). Ono što je Uprava mogla i trebala učiniti da bi se poslovanje stabiliziralo na žalost nas dioničara kao i svih koji žive od ovog giganta nije ništa poduzela", priopćeno je iz udruge Aluminijaš za portal Dnevnik.ba i kao reagiranje na tvrdnje udruge malilh dioničara Aluminija DIAL u kojem stoji kako Aluminij nije javno poduzeće te kako Vlada FBiH stoga ne treba ni mijenjati upravu ove kompanije.

Iz Aluminijaša, pak, tvrde ako je aktualna uprava mostarske kompanije trebala i morala učiniti sljedeće korake: vratiti proizvodnju sa 75 posto na 100 posto kapaciteta, unaprijediti proizvodne parametre, poboljšati radne uvjete, izbaciti posrednike zbog kojih su ključne sirovine znatno skuplje, izbaciti posrednike u prodaji aluminija koji uzimaju ektratraprofit umjesto da ostane Aluminiju kao što je bilo ranije.

"Metal se prodaje ispod tržišne cijene što je potvrdila i neovisna revizorska kuća KPMG. Uprava je trebala deblokirati račune kod banaka, itd. Želimo Vas podsjetiti da je osnivanje udruge DIAL pokrenuo Ivo Bradvica da bude suprotstavljena udruzi Aluminijaš iz razloga što ju nije mogao staviti pod kontrolu. Ivo Bradvica i istaknuti članovi udruge DIAL su zaslužni za devastaciju Aluminija kao i nagomilavanje astronomskih dugova, a sve pod plaštom platformaške Vlade. Također, podsjećamo Barišića da je dionice koje spominje u vrijednosti 20 posto kapitala poklonio državi upravo pokretač DIAL-a tj. Ivo Bradvica", poručuju iz Alumminijaša koje potpisuje predsjednik udruge Samir Anić.

Također, iz Aluminijaša su upitali Barišića kada je sazvao svoje članove te od njih dobio suglasnost da da potporu aktualnoj Upravi? Kako komentira gubitak od 49 milijuna KM u 2014. godini s obzirom na sve pozitivne trendove na tržištu? Na koji način može dokazati svoju nepristranost u davanju potpore aktualnoj Upravi s obzirom da je aktualna Uprava zaposlila njegovo dijete bez provođenja natječaja tj. nezakonito i uzimajući u obzir isti obnaša funkciju Predsjednika udruge DIAL i predsjednika nadzornog odbora NSZ Aluminija? Koji su to vlasnici dionica, a koji sjede u Nadzornom odboru i zastupaju male dioničare? Kako je moguće da je predsjednik Uprave "kupio-prikupljao" dionice na svoje ime te ujedno imenovao članove Nadzornog odbora da predstavljaju male dioničare, a koji uopće nisu vlasnici dionica Aluminija? Je li Ružica Burić (direktorica Sektora pravnih, kadrovskih i zajedničkih poslova) koja se ponosito slikala sa resornim ministrom Reufom Bajrovićem prilikom posjete Aluminiju član DF-a?

"Nadalje, želimo reagirati na izjave od gosp. Anera Žuljevića člana SDP-a koji je očito izgubljen u vremenu, a možda i prostoru.

Isti navodi da je cilj HDZ-a da uništi Aluminij, a pritom zaboravlja da je Aluminij devastiran u vrijeme vladavine platformaške Vlade, a ponajviše zahvaljujući upravo njegovom SDP-u i tadašnjem Premijeru, kao i dopremijeru iz stranke Radom za boljitak. Da se podsjetimo, Ivo Bradvica koji je bio u prisnim odnosima s tadašnjim premijerom iz SDP-a i dopremijerom iz Radom za boljitak je naslijedio potpuno zdravu firmu s obrtnim sredstvima (gotovim novcem na bankovnim računima, te plaćenim zalihama sirovina, repromaterijala i rezervnih dijelova) u iznosu od preko 100 mil. KM. Dakle pozitivnim saldom", stoji u prioćenju.

Krajnji rezultat vladavine Ive Bradvice pod plaštom platformaške Vlade, dodaje se, je da su sva obrtna sredstva potrošena, te da se još dodatno zadužio za oko 230 milijuna KM.

"Dakle ukupan negativan saldo je 330 mil KM. Udruga Aluminijaš je pokrenuta kako bi se borili protiv uništavanja Aluminija i cijelo vrijeme smo ukazivali na devastaciju firme ali bez uspjeha jer je Ivo Bradvica bio pod zaštitom Vašeg SDP-a i stranke Radom za boljitak. Ako želite dokaze rado ćemo Vam ih dostaviti. Sadašnji predsjednik Uprave Aluminija (Nikica Ljubić) bio je visoko pozicioniran (pomoćnik predsjednika Uprave, a kasnije direktor komercijale-nabava, prodaja i zalihe) u vrijeme Ive Bradvice i SDP-a, te je bio na popisu kao jedan od najplaćenijih ljudi u državi BiH", stoji u priopćenju.

Također, poručujemo i dužnosniku SDP-a Aneru Žuljeviću, koji je rekao kako platformaši nisu uništili Aluminij, da se "za vrijeme čerupanja Aluminija od strane platformaške Vlade i njihovih ljudi, HDZ nalazio u oporbi te samim time nije imao nikakvu mogućnost utjecati na procese u tvrtki".