Učenici i studenti iz Mostara i Hercegovine traže pomoć psihologa

posao, posao u inozemstvu, razgovor za posao, posao iz snova, zaposlenje, BIH, radnici, Rotavirus, Mostar, Hercegovina, uhićenje, bolnica, mito, bolovanje, Hercegovina, liječnik, smjena, Mostar, Ljuba Praljak, Mostar, zdravlje, bolnica, Split, dijete, pacijent, pacijenti, BIH, prava, anketa, Mostar, građani, građani BiH, liječnici, Mostar, anketa, građani, prava pacijenata, HNŽ, zdravstvo, zdravstvo, obećanja, Široki Brijeg, logoped, Mostar, šutnja, anketa, prava pacijenata, HBŽ, zdravstvo, anketa, prava pacijenata, okrugli stol, Posušje, liječenje, prava, okrugli stol, Livno, zdravstvo, muškarac, žena, liječnici, razgovor, istraživanje, sprdex, most, kondomi, županija, pacijenti, pacijentice, pacijent, Tomislavgrad, zdravstveno vijeće, HBŽ, pacijenti, studenti, učenici, Mostar, HBŽ, lijekovi, lijekovi, svinjska gripa, AH1N1 virus, ginekolog, korisni savjeti, žene, zabrinutost, parcitipacija, zdravlje, peticija, ambulanta, Mostar, anketa, anketa, zdravstvo, Sarajevo, Sarajevo, medicina,
Kako objašnjavaju liječnici, riječ je o psihičkim posljedicama stresa zbog ranih traumatskih iskustava, teškim socijalnim i materijalnim prilikama koje negativno djeluju na psihičko zdravlje mladih ljudi koji su opterećeni.

Dolaze na poticaj roditelja

U razgovoru za naš list psiholog dr. Marko Romić rekao nam je kako djeca i adolescenti dolaze kod psihologa na poticaj roditelja, nastavnika i starijih općenito, ali ne i samoincijativno. Problemi zbog kojih dolaze najčešće su zastoj i poteškoće u učenju i različiti oblici neprimjerenog ponašanja, kao što su agresivnost prema vršnjacima, roditeljima i slično. Izostanci iz škole, krađe, pijanstva, klađenje... Na pitanje zašto se tako ponašaju, dr. Romić objašnjava: "U svom iskustvu s njima vidio sam kako je u pozadini takvih ponašanja najčešće neko traumatsko iskustvo, obično u ranim fazama razvoja (alkoholizam, nasilje u obitelji, nasilje u vrtiću, školi, nesređeni obiteljski odnosi itd.). - Mladi i studenti, pak, češće dolaze samoinicijativno. Najčešće zbog anksioznosti i raznih fobija koje često završavaju paničnim napadima. I kod njih se sve to odražava na učenje, koncentraciju, društveni život. Uzroci takvih stanja, prema mojim iskustvima u radu s mladima, uglavnom su vrlo slični onima kod djece, samo su oblici i forme pretrpljenih traumatskih iskustava nekada drugačiji jer su ih doživljavali kasnije, kazao je psiholog Marko Romić za Večernji list BiH.

Studiranje i problemi

I studiranje često sa sobom donosi neočekivane situacije i probleme te nezaobilazno stres. Na Sveučilištu u Mostaru studentima su omogućene usluge Psihološkog savjetovališta osnovanog u sklopu Studentske ambulante. U savjetovalištu se izmjenjuju tri psihologa, a dr. Marko Romić već nekoliko godina pokušava riješiti studentske probleme. Dr. Romić kaže kako u prosjeku u ambulantu dolazi desetak studenata tjedno. Studenti se javljaju u savjetovalište zbog poteškoća u studiranju, kao što su poteškoće u učenju, prilagodba na studij, ispitna anksioznost, loša organizacija vremena, zatim zbog poteškoća u odnosima s drugima - partnerima, obitelji, prijateljima, kao i zbog nezadovoljstva sobom - nedostatak samopouzdanja, usamljenost, depresivnost. Neki studenti možda ne znaju da studentski psiholog postoji, a većina ih se boji iznijeti svoj problem, no važno je znati kako se svaki problem može riješiti, te da studenti uvijek imaju s kim razgovarati.

vecernji.ba