FOTO  U Vojnu postavljen prvi prometni biciklistički znak u Hercegovini

... postavio i prvi prometni znak koji u sebi nosi biciklističko obilježje.

"Veliki broj biciklista iz Mostara najčešće za svoju vožnju biciklom određuje prometnicu od naselja Rudnik preko Vojna pa do Bučića. Dionica duga oko 17 kilometara odlična je za rekreaciju i opuštanje biciklom. Također ova dionica je i manje prometna nego li magistralni pujt, a duž čitavog puta vozi se uz rijeku Neretvu, te se na više mjesta može stati i odmoriti od vožnje biciklom. Ipak, i ovdje ima vozila pa smo s toga u prigradskom naselju Vojno u blizini područne škole postavili ovaj prometni znak da vozačima skrenemo pozornost da se na ovom putu nalaze biciklisti", rekli su nam iz BK Mostar.

U naselju Vojno u razgovoru sa mještanima saznali smo da im je izuzetno drago što je upravo njihovo naselje prvo u Hercegovinu sa biciklističkim znakom jer kako oni istiću veliki je broj djece na biciklima u ovom naselju pa i s toga vozači trebaju više paziti. Također su istaknuli da je jedan od problema ovog dijela puta i cesta koja vodi od Vojna do Raštana na kojoj je inače zabranjeno prometovanje kamionima težium od 10 tona, ali da mnogi vozači tih istih kamiona to ne poštuju pa se kreću tom dosta uskom cestom na kojoj se nalazi veliki broj biciklista.

U BK Mostar su nam također spomenuli taj problem te su dodali da će u narodnom periodu i na mjestu oko HE Mostar i mjesta Raštani postaviti biciklističe znakove, ali da sve to ovisi o financijama.

Biciklistički klub Mostar dobio je usmeno obećanje od prometne policije da će se u ljetnim mjesecima i to u poslijepodnevnim satima pojačano nadzirati promet na dionici od Rudnika do Bučića te će se sankcionirati svi nesavjesni vozači prometnih vozila. Mostarski biciklisti pozdravljaju tu odluku te apeliraju na gradsku vlast da imaju veći senzibilitet po ovome pitanju jer se svakodnevno povećava broj građana koji koriste biciklo, ili kao sredstvo rekreacije, ili kao alternativno prijevozno sredstvo.

Hercegovina.info