U subotu gasimo svjetla za planet Zemlju

Sat za planetu Zemlju press konferencija

... osmu godinu zaredom organizira Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF), a koja će se ove godine održati u subotu, 29. ožujka. Tada će u 20.30 sati  biti ugašena svjetla na Starom mostu, a istovremeno svoj prekidač ugasit će Mepas Mall, Caffe Boemi i vanjska rasvjeta grada Mostara, piše dnevni-list.ba.

Akciju su na konferenciji za novinare predstavili Adla Velagić-Ćurić, PR Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru,  Zoran Mateljak, predstavnik WWF-a, Željko Marić, predsjednik  udruge ”Eko Mostar”,  Ivo Božić, predsjednik mostarskog udruženja ribolovaca “Neretva 1933”,  i Valentina Mindoljević, direktorica Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru.

Koledž ambasador

"Koledž ujedinjenog svijeta i ove će godine biti ambasador u akciji ‘Sat za planet Zemlju'. Koledž svake godine u isto vrijeme održava i konferenciju Model Ujedinjenih naroda. Iz 20 škola s Balkana i Europe očekuje se 120 učenika koji će sudjelovati u ovoj akciji'", ispričala je Mindoljević i dodala kako će učenici izvesti simulaciju Eurovizije.

Prvi dio programa trajat će do 20.30 sati kada dolazi vrijeme za gašenje svjetla. Željko Marić ispričao je kako će od 20.30 do 21.30 sati udruga " Eko Mostar" u suradnji s učenicima Koledža ujedinjenog svijeta izvesti jednu akustičnu performansu koja će biti popraćena paljenjem velikog broja svijeća u dvorištu Omladinskog kulturnog centra Abrašević.

Udruženje sportskih ribolovaca ‘Neretva 1933" također je partner u ovom projektu te kako navodi Ivo Božić iz udruženja, uvelike podržavaju ovu akciju. Zoran Mateljak, predstavnik WWF, istaknuo je da je zajednički problem neumjereno korištenje resursa.

"Radimo puno na tome da se stanje poboljša, također radimo mnogo kako bismo optimalizirali uporabu resursa i trudimo se promovirati obnovljive izvore energije. Posljedica tog rada je jedna promidžbena kampanja za podizanje svijesti "Sat za planet Zemlju" koja zapravo ujedinjuje svijet i koja šalje poruku da se svi suočavamo s istim problemima ma gdje bili", dodao je Mateljak.

Gradovi bez svjetla

Sarajevo, Banja Luka, Jablanica, Konjic, Livno, Bugojno, Čapljina, Prijedor, Bijeljina Doboj, Ljubuški gradovi su koji će također sudjelovati u ovoj akciji. Organizatori ovom prilikom pozivaju sve gradove pridružiti se akciji.