U SKB Mostar pacijentu ugrađen dio lubanjske kosti uz pomoć 3D tehnologije

U SKB Mostar pacijentu ugrađen dio lubanjske kosti uz pomoć 3D tehnologije
Na konferenciji za medije, predstojnik Klinike za kirurgiju SKB Mostar doc. dr. sc. Zrinko Brekalo rekao je kako je cilj da SKB Mostar postane regionalni centar izvrsnosti za primjenu tehnologije 3D printanja te da bude prvi u BiH.

Dodao je kako su u suradnji sa stručnjacima Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, koji raspolažu s mogućnošću najsuvremenijega 3D printanja, uspjeli izvesti operaciju.

Cijena umjetnog implantata je 20 tisuća kuna, oko pet tisuća maraka, a poklonio ga je profesor s Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu Mladen Šercer, naglasio je predstojnik Brekalo.

Prof. dr. sc. Bruno Splavski s Klinike za neurokirurgiju KBC Osijek ocijenio je kako je trodimenzionalno printanje tehnologija budućnosti te da se s tom tehnologijom može printati sve što se poželi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Odlučili smo printati kalup za pacijenta kod kojega je, iz određenih medicinskih razloga prilikom operacije, uklonjen dio lubanjske kosti i ostao je defekt kosti koji se mora zatvoriti'', rekao je dr. Splavski, prenosi Fena.

Istaknuo je kako su zahvaljujući tehnologiji i kolegama s fakulteta iz Zagreba koji su isprintali kalup, napravili umetak od sintetičkog materijala te ga fiksirali pacijentu na rubove defektne lubanjske kosti.

Doktor iz Klinike za neurokirurgiju KBC Osijek očekuje kako će efekt biti takav da se neće primijetiti da je operacija urađena.

''Sama operacija nije tehnički zahtjevna, nije nikakvo čudo medicine, ali postupak osiguravanja umetka pomoću 3D tehnologije nešto je što čini razliku. To je nešto novo ne samo u BiH nego i u regiji'', ocijenio je dr. Splavski te dodao kako je ovo jedan primjer individualizirane medicine, a to je medicina budućnosti.