U petak akcija dobrovoljnog darivanja krvi – Daruj krv, spasi život!

darivanje krvi, Mostar
Budite i vi dio jedne velike obitelji - darivatelja krvi! Pridružite nam se u akciji koja život znači, jer vaša kap nekome je života znak.

Ovim putem, pozivamo sve vas, posebno darivatelje krvi, ali i one koji to žele postati da se priključe akciji dobrovoljnog darivanja krvi, koju organizira Udruga Bonum Vitae u suradnji s Transfuzijskim centrom Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

Akcija će se održati u prostorijama Transfuziologije (Bijeli Brijeg) u petak, 28.12.2018. godine od 9 do 11 sati. Svojim autoritetom zdravog i društveno odgovornog života, podržat će ju i poznati bh. sportaš - boksač Damir Beljo.

Želite li biti dio ove humane priče, ali strahujete ili ne znate kako dobrovoljno dati krv, u prilogu pročitajte odgovore na najčešća pitanja vezana uz darivanje krvi.

Zašto darivati krv?
Krv je nezamjenjiv lijek ozlijeđenima, oboljelima od hematoloških i onkoloških oboljenja, onima kojima je potreban kirurški zahvat itd. Krv je nemoguće proizvesti na umjetan način, krv je lijek koji se ne pravi u tvornici te su darivatelji krvi jedini izvor za dobivanje ovoga lijeka. Bolje je biti darivatelj krvi nego primatelj, jer ako ste spasili jedan život spasili ste cijeli svijet.

Tko može darovati krv?
Krv može darovati svaki čovjek dobrog općeg zdravstvenog stanja kod kojeg se liječničkim pregledom te provjerom razine hemoglobina utvrdi da darivanje krvi neće ugroziti ni nju ni osobu koja treba primiti krv.
Darivatelji:
-dob od 18 do 65 godina
-tjelesna težina iznad 55 kg
-tjelesna temperatura do 37C
-hemoglobin: muškarci 135 g/L, žene 125 g/L
-interval između davanja krvi je tri mjeseca za muškarce i četiri mjeseca za žene

Kako se daruje krv?
Darivanje krvi jednostavan je postupak.Vaše zdravlje nam je značajno i stoga svako darivanje krvi uključuje provjeru vašeg zdravstvenog stanja.

Kratak razgovor s liječnikom
Provjera vašeg dosadašnjeg i sadašnjeg zdravstvenog stanja.

Liječnički pregled
Pregled davatelja uključuje provjeru krvnog tlaka i provjeru rada srca. Tek kada smo sigurni da smijete dati krv započinje postupak uzimanja krvi.

Darivatelj krvi je uspješno smješten na krevet za davanje krvi
Iskusan zdravstveni tehničar odabire venu u laktnoj jami i uvodi iglu u venu. Igla je povezana s plastičnom vrećicom u koju se daje krv. Samo darivanje krvi traje 8 - 12 minuta. Igla i plastična vrećica za uzimanje krvi su sterilne i služe za jednokratnu uporabu. Sveukupno darivanje krvi može vam oduzeti 30 minuta vašeg vremena.

Zašto je dobro darivati krv?
-redovito darivanje krvi je povezano s manjim rizikom od infarkta
-određivanje zdravlja krvi
-osjećaj samopoštovanja za dulji i kvalitetniji život
-darivatelj krvi je posrednik u liječenju bolesnika
-darivanje krvi pozitivno utječe na oporavak organizma

Za brzo i sigurno liječenje bolesnika potrebno je uvijek imati dovoljan broj darivatelja, a time i dovoljne količine krvi u rezervi." Zato, dođite i darujte krv jer nekoliko minuta vašega života, nekome je novi život!