FOTO  U petak Ajmo na fuka u NPM-u, u ponedjeljak Haris Burina s “Ćorkanom”

np mostar, književni most, ajmo na fuka, ajmo na fuka, np mostar, ajmo na fuka, Mala scena HNK Mostar, HNK Mostar, np mostar, ajmo na fuka, ajmo na fuka, np mostar, ajmo na fuka
..."Ajmo na fuka", a u ponedjeljak, 26. 2. u 20 sati u NPM-u gostuje Haris Burina sa svojom monodramom "Ćorkan". Predstava se izvodi u sklopu obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, i ulaz na predstavu je besplatan!

U petak, 23. 2. u 20 sati na repertoaru je predstava "Ajmo na fuka" u režiji Dragana Komadine, autorski projekat Dragana Komadine i glumaca u predstavi: Saše Oručevića, glumca Narodnog pozorišta Mostar, i Roberta Pehara, glumca Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru. Njih dvojica igraju vojnike sukobljenih strana u proteklom ratu u Mostaru - sada na nebu, kada više ništa ne mogu promijeniti, razgovaraju o onome što je bilo ali i o tome kako mi, koji smo živi, provodimo naše živote. Jesmo li i koliko živi? Možemo li mi, ako već ne mogu oni, išta promijeniti? Njihove sudbine prikazane su kroz tri različite situacije: kao mrtvaci koji na nebu čekaju „poziv od Onoga gore", kao ratnici na sukobljenim stranama u rovovima, ali i kao dvojica poznanika u poslijeratnom Mostaru. Zanimljiva, zabavna, poučna antiratna predstava. Predstava je prva koprodukcija Narodnog pozorišta Mostrar i HNK Mostar.

Cijena ulaznice je 7 KM, s popustom za učenike, studente i umirovljenike 3,50 KM. Ulaznice su u prodaji na blagajni NPM-a svakim radnim danom od 9 do 14 sati, na dan igranja predstave od 9 do 14 sati te od 18 do 20 sati; rezervacije na broj 036/550-128, mail: [email protected], porukom u inbox na Facebook stranici Narodnog pozorišta Mostar.

Poznati bh. glumac Haris Burina u ponedjeljak, 26. 2. u 20 sati na Velikoj sceni NPM-a gostuje sa svojom monodramom "Ćorkan". Predstava je rađena prema motivima pripovijetke nobelovca Ive Andrića "Ćorkan i Švabica", a govori o politici, ljubavi i životu, ali iznad svega o čovječnosti i moralu. U pripovijesti o Ćorkanu, Burina pokušava povući paralelu s današnjim vremenom i ovu monodramu smatra svojim najznačajnijim djelom. Burina potpisuje režiju, adaptaciju, izbor kostima, scenografiju.

Ulaz na predstavu je besplatan!