U naselju Rudnik muškarac upao u kanal dubok tri metra

U naselju Rudnik muškarac upao u kanal dubok tri metra

rađe poklopaca šahtova i slivničkih rešetki u Mostaru veliki su problem već godinama. To, prije svega, predstavlja veliku opasnost za sigurnost građana i sudionika u prometu, gradske vlasti godinama su bezuspješno pokušavale riješiti ovaj dugogodišnji problem.

Često se znalo dogoditi da se netko ozlijedi prilikom pada, a isto tako prelaskom preko otvorenog slivnika neminovno dolazi do oštećenja vozila. Upao u kanal dubok 3 metra Posljednji nemili slučaj dogodio se jučer u mostarskom naselju Rudnik. Malo prije 11 sati Hitna pomoć Mostar dobila je dojavu o tome da je jedna osoba upala u otvoreni šaht. Izlaskom na mjesto događaja, tim Hitne pomoći zatekao je stariju mušku osobu koja je pala u kanal dubok oko tri metra te tom prilikom zadobila ozljede glave, prenosi portal Ero.tel. - Unesrećenom je pružena prva medicinska pomoć i možemo samo reći kako nije zadobio ozljede opasne za život. Radi se o ozljedama glave i nadležne zdravstvene službe će odlučiti o daljnjem tijeku liječenja, rekli su za Ero.tel u Domu zdravlja Mostar. Osim što otvoreni šahtovi predstavljaju izravnu opasnost za građane, drugi problem koji nastaje nestankom poklopca za šaht je što se ti otvori pune različitim otpadom koji sprječava odljev oborinskih voda, nakon čega dolazi do plavljenja ulica u Mostaru, čak i pri malim količinama kiše. Osim već spomenute krađe poklopaca šahtova, koji se uglavnom kradu pod okriljem noći kako bi se preprodali u tvrtkama koje vrše otkup željeza, opasnost predstavljaju i gradilišta, gdje mjesecima nakon završenih radova ostaju otvoreni kanali i rupe. Posebno vozilo Prije nekoliko godina mostarska policija pronašla je "skupljače šahtova" koji su imali posebno prepravljeno vozilo.

Naime, u stražnjem dijelu kombija imali su prorezano dno, tako da lopovi nisu morali izlaziti iz kombija već bi vozilo parkirali tik iznad šahta i poklopac unijeli u unutrašnjost vozila. Borba protiv kradljivaca izgleda kao nemoguća misija, pojedinačna uhićenja daju slabe rezultate jer uvijek se nađe netko novi koji je u krađi vidio priliku da zaradi te se stoga logičnim postavlja pitanje zar ne bi bilo učinkovitije kažnjavati one koji kupuju ove sekundarne sirovine jer nije teško prepoznati one koji se nelegalno bave preprodajom. Kada tvrtke koje vrše otkup željeza ne bi kupovale ukradene šahtove, lopovi ne bi imali interesa krasti ih. Isto tako, kako bi se suzbio ovaj vid kriminala, mostarske vlasti još su prije nekoliko godina, kada je u gradu na Neretvi krađa poklopaca šahtova poprimila ogromne razmjere, obavijestili otpade za otkup sirovina da odmah obavijeste policiju ako netko donese poklopce za šahtove i da će otpadi biti novčano kažnjeni ako inspekcija na njihovim odlagalištima nađe poklopce.

Foto: Ilustracija

vecernji.ba