U Mostaru umrlo deset beba, kod sedmoro pronađena opasna bakterija

U Mostaru umrlo deset beba, kod sedmoro pronađena opasna bakterija
Pedijatrica i neonatologinja dr. Darinka Šumanović-Glamuzina rekla je kako je glavni razlog smrti tri bebe koje su umrle zadnjih dana je bakterija Klebsiella pneumoniae. Prema njenim riječima ista bakterija pronađena je u sedmero od ukupno desetero umrle novorođenčadi i kod četvero je bila uzrok smrti, dok kod ostalih to nije bio glavni uzrok. U navedenom periodu na tom odjelu se liječilo 91 dijete.

"Klebsiella pneumoniae nije jedini uzrok smrti. Sva ta djeca imaju i druge patologije koje dovode do konačnog tragičnog ishoda", kazala je pedijatrica dr. Šumanović-Glamuzina.

Ona je istakla da nema neonatalne njege na svijetu koja nema Klebsiellu u uzorcima koji se uzimaju.

Maja Ostojić, mikrobiolog istakla je da je bakterija Klebsiella pneumoniae normalan stanovnik probavnog trakta, ali da, kad se nađe izvan tog sistema, može prouzrokovati razne infekcije.

"Najopasnija je kada prodre u krv te prouzrokuje sepsu, a najveći problem je taj što je otporna na antibiotike. Većina antibiotika na nju ne djeluje", rekla je Ostojić.

Glavni federalni epidemiolog dr. Jelena Ravlija rekla je da se bebe kontroliraju i one koje su pozitivne smještaju se odvojeno te kako se još uvijek ne razmišlja o zatvaranju odjela.

"Komisija nije mišljenja da se obustavi rad odjela, ali s obzirom na iskustva drugih zemalja, nije isključena ni ta opcija", rekla je Ravlija.

Dnevni list