U Mostaru ukupno 102 oboljele osobe od šuge

šuga, Mostar, bolest, šuga, Mostar, Mostar, kuga, šuga, kolera, šuga, kožne bolesti, šuga, Zavod za javno zdravstvo HNŽ-a

Što se tiče HNŽ-a, ukupno je 151 osoba oboljela od ove zarazne bolesti, a najviše oboljelih bilježi Mostar, 102 osobe, zatim Konjic s 24 osobe, Čapljina s 8 oboljelih osoba, Prozor-Rama sa 7 oboljelih osoba, dok Čitluk ima 5 oboljelih osoba, Čapljina 4, a Neum 1 osobu, piše Dnevni list.

Liječenje

Eniz Čolaković, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo, ističe kako su ovo podaci u razdoblju od 1. siječnja 2014. do sada, a da je broj oboljelih u odnosu na prošlu godinu nešto malo manji.

- Prošle godine imali smo 172 oboljele osobe od scabiesa, odnosno šuge, dok je ove godine brojka nešto manja, no Mostar i dalje prednjači, istaknuo je Čolaković koji ističe kako je vjerojatno blaga zima razlog tomu što je ove godine broj oboljelih manji u odnosu na prošlu, ali da se nada kako neće doći do povećanja u idućem razdoblju. Inače se u ljetnom razdoblju smanjuje broj oboljelih iz razloga što visoka temperatura uništava šugu, pa je ona zapravo i pogodna za sve osobe izložene ovoj zaraznoj bolesti, koja na području županije, ali i cijele FBiH prednjači.

- Ovo je većinom obiteljsko oboljenje. To znači da će vjerojatno, ako jedna osoba iz obitelji oboli, i sve druge u obitelji dobiti isto oboljenje. Na našem području još je uvijek veliki problem taj što se pacijenti zbog srama ne žele javiti na liječenje, nego bolest skrivaju, što bi se, naravno, odmah trebalo promijeniti, navodi Čolaković, apelirajući na sve koji sumnjaju na ovu bolest da se jave liječniku kako bi se liječili.

Prevencija

Inače, zaraza se lako prenosi izravnim fizičkim kontaktom, spolnim odnosom ili korištenjem odjevnih predmeta, posteljine i ručnika zaražene osobe. Primarni čimbenik rizika jest napučenost - tako škole, studentski domovi, bolnice, vrtići, starački domovi i drugi oblici velikih kolektiva nerijetko predstavljaju žarište infekta.
- Važno je imati prevenciju kako bi se smanjila opasnost za oboljenje, te također voditi brigu o higijeni, kazao je Čolaković za kraj.