U Mostaru sve spremno za skokove sa Starog mosta

Skokovi sa Starog Mosta 2012

Skakače u kategorijama na glavu i noge ocjenjivati će Emir Balić kao predsjednik žirija, Mirsad Deda Pašić kao dugogodišnji skakač i 11-trostruki pobjednik u skokovima na noge, Alica Jakirović, također dugogodišnji skakač, Enver Novaković i Saša Lukić koji je prvi skočio saobnovljenog Starog mosta 2004. godine, piše Dnevni list.

Organizacija skokova

Naime, ovaj sportsko-turistički događaj u Mostaru je ove godine uveo nekolika noviteta.
"Klub skakača u vodu 'Mostari' stotinama godina njeguje tradiciju skokova pri čemu ljubitelji ovog sporta iz ljubavi izvode skokove u vodu. Ove godine je upravo domaća tvrtka Dita iz Tuzle prepoznala značaj naše tradicije i odlučila dati doprinos domaćem turizmu", kazao je Drljević.
Novitet je i ukidanje VIP zone ispod Starog mosta. "Prethodnih godina smo uvijek imali zahtjeve od sponzora za VIP zonama. Ove godine se okrećemo tradiciji na način da onaj tko kupi kartu sebi zauzme najbolju poziciju kraj Neretve", dodao je Drljević.
Kada je u pitanju broj ovogodišnjih prijavljenih učesnika na tradicionalnim skokovima, Drljević je kazao kako će se točan broj znati tek u nedjelju.
"Zdravstveno stanje skakača znamo tek poslije liječničkog pregleda. Svake godine mnoštvo učesnika dođe na liječnički pregled kojeg, nažalost, ne prođu. Nama je glavni cilj da se skakači ne povrijede", kazao je Drljević. On je jučer potvrdio da će pored skakača iz našeg grada i države biti i onih iz Srbije i Crne Gore.

Popratna događanja

Danas će s početkom u 10 sati u bašči Doma armije započeti tradicionalni turnir u tavli, u organizaciji Tavla kluba Mostar. Sutra ujutro će na Starom mostu, već tradicionalno, Vispak Visoko napraviti džezvu kave koja je ušla u Guinnessovu knjigu rekorda kao najveća džezva na svijetu. Domaća mesna industrija Menprom će za sve nazočne na skokovima upriličiti druženje uz roštilj.
Iz Organizacionog odbora skokova su najavili i poznatu tradicionalnu bakljadu, odnosno skokove u vodu s bakljama, koji će se održati u nedjelju večer s početkom u 22 sata.
Klub skakača Mostari se pobrinuo da u ponedjeljak obraduje sve građane.
"Orkestar od 40 glazbenika će krenuti iz gradskog parka Zrinjevca, preko trga Musala kroz Ulicu braće Fejića do Starog mosta, gdje će Mostarce zabavljati uvečer od 22 sata pa do ponoći", kazao je Oručević.