U Mostaru se skoro 400 stanova koristi besplatno

stanovi
stanovi

Ubiranje kirije

Tako u konačnici Grad od „ubiranja" kirije za stanove na godišnjem nivou dobije oko 10.000 KM.

To što 370 stanova daju na besplatno korištenje Mostar svrstava među gradove koji posebno vode brigu o socijalno osjetljivim građanima, piše Dnevni avaz.

Kako je pojašnjeno iz Gradskog odjela društvenih djelatnosti, 240 stanova koji su u vlasništvu Grada koriste raseljene osobe kao alternativni smještaj i to potpuno besplatno.

U Bafo naselju je 100 stanova koje koriste izrazito socijalno-ugrožene kategorije, a 30 novoizgrađenih stanova na Bišću Polju je, također, potpuno besplatno dodijeljeno na korištenje romskoj populaciji.

- Najamninu plaćaju stanari 34 stana, koji su obnovljeni u okviru CRS-ovog projekta i to s PDV-om po četvornom metru to dođe 1,17 KM. Tako oni koji borave u stanu, naprimjer, 50 četvornih metara plaćaju mjesečno 85 KM - objasnio je Božo Ćorić, načelnik Odjela.

Stroga pravila

Dodaje da se, prema ugovoru sa CRS-om, stanari moraju strogo pridržavati svih uvjeta, poput onih da, ako ne plate dvije kirije, mogu izgubiti pravo na korištenje stana ili ako će biti odsutni tri mjeseca, to uredno moraju opravdati.

Novi projekt

Ćorić ističe da je u planu izgradnja novih 70 stanova i to po 30 u naseljima Rodoč i Zalik, a ostatak u Bafo naselju.

- Riječ je o stanovima za osobe koje su, nažalost, još u kolektivnim centrima, a koji će biti izgrađeni u okviru projekta Federalnog ministarstva za izbjegla i raseljene osobe.

Troškove projekta i izgradnje snosit će Ministarstvo, dok je obveza Grada osiguranje zemljišta, plaćanje rente i svih neophodnih priključaka, za što ćemo izdvojiti 650 tisuća KM. Taj projekt bi trebao biti okončan 2020. godine - kazao je Ćorić.