U Mostaru se počini najviše zločina iz mržnje u čitavoj državi!

Ovaj podatak iznesen je na današnjoj raspravi u Mostaru između predstavnika OESS-a i nevladinoga sektora na temu "Razumjevanje kaznenih djela i incidenata počinjenih iz mržnje, preventivno djelovanje i odgovor lokalne zajednice".

Po riječima službenice za odnose s javnošću pri Misiji OESS-a u BiH Meri Musa, Mostar je tijekom petogodišnjeg praćenja isplivao kao području u kojem se događa najveći oblik incidenata iz mržnje, ali ne raposlaže s podacima za koliko je to veći broj slučajeva u odnosu na ostale bh. gradove.

"Ono što Misija nastoji kroz ovaj monitoring, jest okupiti predstavnike civilnog društva kako bi se na neki način i lokalna zajednica uključila u prevenciju ovih djela", kazala je Musa,

Po njezinim riječima, izvješće OESS-a također sadrži i preporuke koje se odnose na postupanja agencija za provedbu zakona, lokalnih vlasti, pravosuđa i civilnoga društva.

U Misiji OESS-a nadaju se kako će njihove aktivnosti rezultirati usvajanjem propisa i protokola koji će omogućiti da se društvo na pravi način suprotstavi incidentima motiviranih mržnjom.

fena