U Mostaru SDA, opet, od grada želi praviti kasabu

Vijećnici SDA jučer nisu htjeli dignuti ruku za rad MO Parkinga, što će dovesti u pitanje 60 radnih mjesta novog javnog poduzeća, ali i još jedno izrugivanje građana Mostara kao u slučaju prije četitri godine kada je ova garnitura vijećnika ušla u gradsko vijeće. Njih nije briga kao ni za činjenicu da zaposlenici Gradske uprave, vatrogasci, civilna zaštita, institucije kulture, Sportskog saveza grada Mostara idućeg mjeseca neće imati plaću.

 Bitniji su ima, navodni, stranački interesi zbog kojih od Mostara ponovo žele napraviti grad slučaj. Pokazati da on ne može funckionirati i isprovocirati njegovu podjelu kako bi bili gazde u svom dijelu grada, gdje biračima nisu u protekle četiri godine ponudili ništa. Umjsto napretka SDA u Mostaru nudi podjelu i povratak na političke sukobe i prepucavanja koja od Mostara prave kasabu, a ne eurpski grad, na što je posljednih mjeseci počeo uistinu sličiti.

 Umjesto da se provede odluka ustavnog suda na sve se načine želi to opstruirati, uz puna usta Bosne i Hercegovine, lažne ljubavi i patriotizma u jeftinu političku demagogiju iz prošlog stoljeća i poslijeratnog razdoblja. Ne nalaze se odgovori kako se natjecati u kreativnosti, progresu, otvaranju novih radnih mjesta, podizanju turizma u Starom gradu na visoku razinu, kakvu zaslužuje spomenik pod Unescovom zaštitom, a umjesto toga biračima se nudi politička nesnošljivost i sukob, proviociranje konflikta kroz postavljanje spomenika bez dozvole, izigravanja prave države, ne poštivanje sudskih odluka...

 Međunarodna zajednica proteklo se razdoblje držala po strani i poručivala kako se neće miješati. Takav pristup, očito, je ohrabio SDA-ove jastrebove u Mostaru koji ne žele europski Mostar već grad kasabu, zaostalu u kojoj će biti dobro samo onima koji su u vlasti i uz vlast, a građani će i dalje biti na margini i prodavati im se jaftini nacionalni romantizam. Pitanje je do kada će to samo imati tko "kupovati" i do kada će i hoće li međunarodna zajednica i OHR to tolerirati.

(M.K. Dnevnik.ba)