U Mostaru sam se zbog rata počeo drogirati

narkomani
Prije 90-ih godina, navodi BIRN, na području BiH bilo je registrirano oko 1500 korisnika droga. Stručnjaci kao razloge ogromnog povećanja broja ovisnika navode rat, strah i mržnju, ali i pojavu beznađa te stres u mirnodopskim danima.

Medicinska sredstva

Veliki broj današnjih ovisnika drogu je počeo konzumirati tijekom rata jer "život nije vrijedio ništa", ali i zbog mržnje koja se pojavila prema drugoj strani. Narkotička sredstva su se nabavljala na razne načine, od "trebovanja vojske", preko medicinskih saniteta ili krijumčarenjem, prenosi BIRN.

Koristili su se "trava", heroin kad ga je bilo, artani, trodoni, heptanoni, morfin ili pak drugi opijati koji imaju slično djelovanje kao heroin. Uz razvojačene branitelje koji su postali visokotraumatizirani ovisnici, zavode za liječenje ovisnosti nerijetko posjećuju i njihova djeca jer su odrastala u nestabilnoj obiteljskoj sredini.

Uz njih, narkotičkim sredstvima podložna su i djeca čiji su roditelji ranjeni ili nestali tijekom ratnih događanja.

"Manje sam mislio glavom, svejedno mi je bilo hoće li me pogoditi metak ili granata. Život se u ratu nije cijenio, život je bio marka ili jedan metak. Tako je bilo ovdje gdje sam ja ratovao, oko Mostara i u istočnoj Hercegovini. Bilo je svejedno jesi li uzeo drogu ili ne", ispričao je za BIRN Mario koji je 18 godina konzumirao različite narkotike. Mario je drogu počeo uzimati tijekom rata jer, kako kaže, bilo ga je strah.

Svladavanje straha

Nermana Mehić-Basara, ravnateljica Zavoda za bolesti ovisnosti Sarajevske županije, kazala je za BIRN kako su vojni saniteti dobivali puno narkotičkih analgetika koji su se poslije zloupotrebljavali.

"Pričali su mi pacijenti da su im starješine i zdravstveni djelatnici iz saniteta davali sredstva za smirenje, u najboljoj namjeri, da im pomognu rasteretiti se", kaže Mehić-Basara.

Nakon što su uvidjeli da im otklanja strah, kako objašnjava, vojnici su drogu sve češće uzimali i poslije rata kod nekih su se pojavili simptomi ovisnosti. U zavodima se počinju liječiti i djeca razvojačenih branitelja jer su u najosjetljivijoj dobi svog života rasla u nestabilnoj obiteljskoj sredini. 

Foto: Ilustracija