U Mostaru obilježen Svjetski dan učitelja

U Mostaru obilježen Svjetski dan učitelja
Zahvalnice za dugogodišnji predani rad uručene su učiteljima, nastavnicima, direktorima i nenastavnom osoblju koji su tijekom protekle školske godine otišli u zasluženu mirovinu.

Po riječima ministra obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ Rašida Hadžovića, obilježavanje Dana učitelja je prilika da se ukaže na nastavničko zvanje, da se radi na promociji tog zvanja te da se istakne kako je riječ o ljudima ‘koji postavljaju temelje naše budućnosti'."Kvalitetno obrazovanje je jedino ono što može na kvalitetan način da doprinese razvoju jedne zemlje", poručio je Hadžović.

Predsjednik Sindikata učitelja HNŽ-a Slavko Lauš kazao je kako učitelji nisu zadovoljni svojim statusom te da će Sindikat učiniti sve kako bi županijski proračun bio pravedan i pravičan."Mi smo za sada nezadovoljni jer u osnovnim školama rade svi profesori, a naše plaće su manje po 20 posto od plaća kolega u srednjim školama i kolega koji imaju istu stručnu spremu a koji rade u državnim službama", pojasnio je Lauš.Dodao je kako je predstojeće potpisivanje kolektivnog ugovora prilika da se neke stvari promijene u korist učitelja.Zaključio je kako prosvjetni radnici moraju obrazovati djecu za 21. stoljeće te da je to nemoguće uraditi bez ulaganja u obrazovanje.

Inače, Svjetski dan učitelja obilježava se u četvrtak, 5. listopada, u stotinjak zemalja, pa tako i u BiH, kako bi se skrenula pozornost na važnost rada svih učitelja i nastavnika i njihov uticaj na razvoj cjelokupnog društva.

Svjetski dan učitelja proglasio je UNESCO 1994. godine u spomen na isti datum 1966. godine kada je na Posebnoj međuvladinoj konferenciji u Parizu potpisana Preporuka o statusu učitelja.

/Fena/