U Mostaru obilježen Svjetski dan Downovog sindroma

...prigodno druženje i prodajni štand radova korisnika te udruge.

Obilježavanju je nazočio i premijer Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Denis Lasić, koji je u izjavi za novinare kazao kako današnjim dolaskom Vlada želi dati punu potporu ovim štićenicima i omogučitit im mjesto koje zaslužuju.

Po njegovim riječima, Vlada je za ovu Udrugu izdvojila 10 tisuća maraka kako bi dala potporu njenom začetku, a obećano im je i rješenje problema s prostorijama.

"To je trenutno ono što smo uspjeli uraditi za njih, a nadam se kako ćemo ih u skorije vrijeme (...) vratiti na mjesto koje oni zaslužuju", kazao je Lasić,  prenosi vijest agencija "Fena".

Po riječima predsjednice navedene Udruge Sande Beno, današnje okupljanje osoba s Downovim sindromom i njihovih obitelji ima za cilj skretanje pozornosti sugrađana na djecu s Downovim sindromom, te potrebu prepoznavanja i prihvaćanja ove djece u životu zajednice.

"Udruga je osnovana prije godinu dana i trenutno broji 20 korisnika. Točan broj djece s Downovim sindromom na području HNŽ-a nije poznat, ali zasigurno je mnogo veći od trenutnog broja korisnika", kazala je Beno te se zahvalila predstavnicima Vlade HNŽ-a na posjetu.

Osnovni ciljevi Udruge za Down sindrom Mostar su inkluzija osoba s Downovim sindromom u sve sfere društva i to uključivanjem u redoviti vrtićki program, redovito osnovno i srednjoškolsko obrazovanje te time i mogućnost zapošljavanja osoba s Downovim sindromom.

Inače, prosječno se jedno od 650 novorođene djece rađa s Downovim sindromom, dok se u Bosni i Hercegovini godišnje rodi njih oko 40.

Downov sindrom smatra se jednim od najčešćih genetskih odstupanja pri kojem postoji višak jednog ili dijela jednog kromosoma što uzrokuje različite probleme u psihofizičkom razvoju djeteta.

Ovaj poremećaj vrlo je kompleksan i zahtijeva veliku angažiranost cijele obitelji.

Prvi put je Svjetski dan Downovog sindroma obilježen 2006. godine, a od ove godine su ga službeno priznali i UN.