U Mostaru i Konjicu izgradit će se 58 stanova za raseljene i prognane

U Mostaru i Konjicu izgradit će se 58 stanova za raseljene i prognane

Vlada FBiH je za projekt CEB II se kreditno zadužila u iznosu od 41 milijuna eura, kazao je Ramić, te će na taj način stambeno zbrinuti značajan broj onih osoba koji su u stanju socijalne potrebe i koji se nalaze u 93 kolektivna centra na području FBiH.

„Kroz ovaj projekt u HNŽ-u ćemo izgraditi 58 stanova ukupne vrijednosti 1,4 milijuna eura, od čega je učešće domaćih vlasti negdje oko 300 000 eura, kazao je federalni ministar, izrazivši nadu kako bi do kraja projekta 80 posto korisnika kolektivnih centara trebalo biti stambeno zbrinuto.

Potpisivanjem Sporazuma o suradnji na provođenju državnog projekta „Zatvaranje kolektivnih centara kroz omogućavanje javnih stambenih rješenja" u okviru Projekta CEB II, za grad Mostar izgradit će se zgrade s 48 stanova na tri lokacije na području Grada, kazao je Ramić, dodavši kako ukupna vrijednost projekta iznosi 1 084 127 eura, od čega učešće domaćih vlasti iznosi 211 770, a kreditno zaduženje kod CEB Banke 872 357 eura.

S druge strane, u općini Konjic izgradit će se zgrada s deset stanova, čime će stambeno biti zbrinuto 30 osoba. Ukupna vrijednost projekta iznosi 301 749 eura, od čega je učešće domaćih vlasti 92 500, a kreditno zaduženje 209 249 eura.

Ciljne skupine projekta su raseljene osobe i povratnici koji žive u kolektivnim centrima i alternativnim smještajima te osobe u stanju socijalne potrebe za stambenim zbrinjavanjem, ustvrdio je federalni ministar, naglasivši pritom kako će se stambene jedinice dodijeliti korisnicima na trajno korištenje po modelu neprofitnog stambenog zbrinjavanja.

Glavna savjetnica mostarskog gradonačelnika Radmila Komadina, koja je ispred Grada popisala sporazum izrazila je zadovoljstvo što je Mostar sudionik projekta CEB II zajedno s Federalnim ministarstvom raseljenih osoba i izbjeglica i Upravom prognanike i izbjeglice HNŽ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasila je kako će se dio gdje je bio kolektivni smještaj u Sjevernom logoru osloboditi te dati na korištenje Univerzitetu Džemal Bijedić.

Prema potpisanom Sporazumu, planirano je da izgradnja zgrade započne u drugoj polovici 2016. godine.

Na području FBiH oko 2000 osoba nalazi u kolektivnim centrima, a na području HNŽ-a 88 obitelji, ili oko 180 osoba.

Partneri u ovom projektu su UNHCR i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

HMS