U Mostaru evidentirana dva slučaja gripe

cjepivo

No, liječnici ističu kako stanje nije alarmantno niti neuobičajeno za ovo doba godine i ovako visoke temperature.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo u HNŽ-u, od listopada prošle godine do danas registrirano je oko 1.400 slučajeva obolijevanja od bolesti sličnih gripi, piše Federalna.ba.

U ambulantama Doma zdravlja Mostar povećan je broj pacijenata sa simptomima gripe, no kod malog broja je virus i dokazan.

''U mojoj ambulanti prošli tjedan su bila evidentirana 2 slučaja gripe koja su na kraju otišla na Kliniku za infektivne bolesti, gdje su hospitalizirani. Bili su na bolničkom liječenju i dobili su preporuke i uspješno su oporavljeni'', navodi dr. Andrea Bilić, liječnica obiteljske medicine.

Treba razlikovati simptome gripe i prehlade. I dok prehlada nastaje postupno i prate ju curenje nosa, kihanje i produktivni kašalj, gripa nastaje naglo.

''Pacijent ima jako visoku temperaturu, visoko febrilno stanje, kašalj je suh, javlja se glavobolja, bolovi u mišićima i kostima'', objašnjava dr. Bilić.

I dok se prehlada najčešće uspješno liječi u kućnoj radinosti, kada je riječ o gripi - najbolje je potražiti liječničku pomoć. Slično je i s upalom pluća, od koje se broj oboljelih također povećava.

Preporuka liječnika je i cijepljenje, posebice rizičnih skupina, i to na početku sezone. No, ukoliko ste propustili, cijepiti se možete i za vrijeme trajanja sezone gripe, ali morate biti zdravi.