U Mostaru će se graditi tri nova kružna toka

kružni tok

Prometni čepovi

Prema riječima Salema Bubala, direktora Zavoda za prostorno uređenje Grada Mostara, na ovaj način se rješavaju prometni čepovi i smanjuju su gužve, a svi projekti izgradnje su u skladu s važećim planskim dokumentima, piše Dnevni avaz.

- U izradi ključnih planskih dokumenata uvršteni su i kružni tokovi koji se, evo, realiziraju na terenu, naravno, u skladu s financijskim i drugim mogućnostima. Kružni tokovi su se pokazali kao idealno rješenje i ovi što su izgrađeni nisu posljednji - otkrio je Bubalo.

Prema njegovim riječima, u narednom periodu je planirana izgradnja kružnih tokova kod zgrade „Vodovoda", odnosno ulaska u Kampus Univerziteta „Džemal Bijedić", kao i u Zaliku i na Carini, gdje će raskrižja sa semaforima otići u povijest.

- Do sada su se svi izgrađeni kružni tokovi pokazali kao prava opcija, pogotovo onaj u Zaliku, koji ima spojnicu s novoizgrađenim mostom Avenija - Sutina - rekao je Bubalo.

Smrtne posljedice

To što gradske vlasti kružnim tokovima gase prometna žarišta, pozdravlja i struka. Kako je rekao Ramiz Tiro, vještak prometne struke, pokazalo se da semafori na brojnim raskrižjima nisu kvalitetno rješenje. S druge strane, naveo je, postoje brojne točke s velikim postotkom prometnih nesreća sa smrtnim posljedicama.

Najsigurnije rješenje

- Upravo izgradnja kružnog toka povećava sigurnost prometa. Dakle, kružni tok je jedno od najsigurnijih rješenja, posebno na onim mjestima odnosno raskrižjima gdje su evidentne gužve. I gdje se to može tehnički izvesti - kazao nam je Tiro.