FOTO  U mostarsku zračnu luku sletjelo rekordnih jedanaest zrakoplova

... užurbani pokreti 2500 pristiglih putnika u samo jednom dana, vratili su prizor prijeratne mostarske zračene luke koja je zauzimala značajno mjesto i slovila za jedno popularno zračno pristanište.

Jučerašnji prizor probudio je nadu da za mostarsku zračnu luku dolaze bolji dani nakon dugogodišnje agonije, što su potvrdila i vesela lica predstavništva ove kompanije.   

Velika očekivanja

Prema riječima Predraga Zovke, rukovoditelja prometne službe Zračne luke Mostar, jučer je spomenuta zračna luka oborila novi rekord u svojoj povijesti. 

- Kroz mostarsku zračnu luku danas (jučer) je planirano da prođe 2500 putnika, domaći i inozemni. Svi inozemni putnici su iz talijanski gradova Pescara, Rim, Torino, Milano, Catania, Napoli... Riječ je o 9 veliki charter letova i dva mala za Pescaru, kazao je Zovko, pri tom dodavši kako je ovim postavljen novi rekord u povijesti Zračne luke Mostar jer je 2500 putnika prije četiri godine bio godišnji prosjek.

Istaknuo je i to kako očekuju da će ovi letovi poboljšati kvalitetu usluge Zračne luke Mostar. Ova zračna linija veoma je važna, kako zbog turizma tako i zbog gospodarskih odnosa Mostara i Pescare.  

- Očekujemo da će charter linija između Grada Mostara i talijanskog grada Pescare uskoro postati redovita linija, a da neće biti samo redoviti charter,  istaknuo je Zovko. Prema podacima, u protekloj godini broj putnika je bio 40 tisuća, što je ujedno bila i najbolja godina mostarske zračne luke od njezina ponovnog otvaranja nakon rata. 

Zovko smatra da ukoliko se nastavi ovom dinamikom, ove godine možemo očekivati povećanja od 30 posto prometa u mostarskoj zračnoj luci tako da će broj putnika dosegnuti 60 tisuća, što je značajno velik napredak. 

- Prema našim očekivanjima, prostor s koji raspolažemo će nam biti nedostatan da prihvatim sve putnike koje očekujemo. Morati ćemo početi raditi u dvije smjene i razmisliti u dogledno vrijeme o rekonstrukciji zgrade pristaništa kako bi uvjetima zadovoljavala potrebe putnika, naglasio je Zovko. 

Ideja za uspostavu linije 


Podsjetimo, ideja za uspostavu ovoga leta iskazana je pretprošle godine kada je veliku volju u nastojanju da se uspostavi ova zrakoplovna linija izrazio sam gradonačelnik Pescare prilikom svog posjeta Mostaru kada je kazao, između ostalog, kako bi ista doprinijela daljnjem poboljšanju i, prije svega, jačanju religijskog turizma.

S obzirom da veliki broj Talijana dolazi u Međugorje, želja je da se dio tih putnika preko Pescare dovede u Mostar, a zatim u Međugorje. Uspostava linije je postala upitna krajem pretprošle godine kada je jedna privatna talijanska zrakoplovna tvrtka odustala od organiziranja charter leta te se u javnosti spominjalo kako je Pescara - Mostar još jedan u nizu propalih projekata, no ispostavilo se da nije tako.

Podsjetimo, Hercegovinu svake godine posjeti oko 800 tisuća turista, a mnogi od njih na ovo područje dolaze preko zračnih luka u Sarajevu, Splitu i Dubrovniku.

Dnevni list