U Mostar se vratile džeparke koje kradu novac turistima

... i početkom ovog ljeta budući da se među građanima počelo pričati kako su se ponovno u grad vratile skupine džepara koji ‘operiraju' na potezu od Starog mosta do Franjevačke crkve.

Krađa pred crkvom

Najnoviji slučaj zabilježen je prekjučer kada se, prema riječima Ljudevita Marića, višeg inspektora u Uredu komesara MUP-a HNŽ-a, državljanka Italije Sanela Vicenza požalila policajcima kako su joj ukradeni 180 eura u gotovini i putovnica dok je bila na platou ispred franjevačke crkve.

Odmah je pokrenuta istraga, a iz policijskih izvora doznajemo kako se sumnja da su Talijanku pokrale odranije poznate džeparke.

"Riječ je o Romkinjama", rekli su nam u policiji, gdje ipak nisu htjeli davati detaljnije informacije jer istraga traje.

Naime, među pojedinim građanima se već neko vrijeme priča kako su se u Stari grad nedavno vratile dvije žene, koje su ranije povezivane s džeparenjem, a one se navodno umiješaju među skupine turista te gledaju neopazice ukrasti njihove stvari.

Nedavno ih je jedan policajac vidio kako su se umiješale među skupinu turista koji su ušli u franjevačku crkvu, a budući da je on radio ranije na slučajevima džeparenja, tada ih je odmah prepoznao te je ušao za njima u crkvu, izdvojio ih i pitao što rade tu.

"Tada je došao i jedan fratar, a policajac mu je objasnio da se one bave džeparenjem što je izazvalo čuđenje", prepričao nam je nedavno jedan upućeni građanin, koji je dodao kako tada policajac nije mogao ništa učiniti protiv dviju osumnjičenih džeparki jer ih nije uhvatio na djelu.

"Teško im je bilo što dokazati, potrebno ih je uhvatiti na djelu ili kod njih naći ukradene stvari, oni obično pokradu novčanike i torbice, izvade novac i sve bace", pričao je naš izvor.

Unosne krađe

Podsjetimo, proteklih godina policajci su u više navrata hvatali džepare koji su se specijalizirali za krađe novčanika turistima po Mostaru, a tada su među privedenima bile i dvije fatalne "džeparke" o kojima se ovih dana ponovno počelo pričati. Jedno vrijeme one su nestale iz grada, no očito su se ponovno vratile. Da se radi o unosnom poslu, potvrđuje i slučaj od prošle godine kada su dvije džeparke dvojici turista iz skupine Australaca ukrale oko 10.000 dolara (5000 američkih dolara i oko 5100 australskih dolara). Srećom, tada su građani i radnici suvenirnica brzo reagirali te su zgrabili osumnjičene žene te ih predali policiji.

Dnevni list