U mome je selu k'o u raju, nit' se žene niti se udaju

mlada, pijanstvo, medeni mjesec, ženidba, udaja
Postoji lepeza različitih razloga koji su doprinijeli smanjenju broja brakova i povećanju samaca. Srećom, prevladali smo koliko-toliko malograđanske nazive usidjelica i slično.

"Neke neslužbene ankete kažu da u Hercegovini ima više od 15.000 ‘starih' momaka i djevojaka, tj. mladića i djevojaka u dobi iznad 27 godina. Baš bih volio znati koliko ih ima starijih od 35 godina ili 40", izjavio je don Ivo Šutalo.
Na prvoj stranici Biblije, nakon što je stvorio prve ljude, Bog im kaže: "Plodite se i množite i napunite zemlju, i sebi je podložite" (Post 1, 28).

Taj zakon je, dakle, po Bogu, stavljen u prirodu i gene svakog čovjeka i žene. Međutim, mi danas imamo skoro izvrnuto stanje: ni Bog, ni priroda se ne poštuju. Neće ni da se žene i udaju, a kamoli da se plode i množe. Odatle je i došla ona pjesma: U mome je selu k'o u raju, nit' se žene niti se udaju!

Velik problem predstavlja financijska strana. Većina mladića danas misli da se ne može ženiti ako nema posao, stan ili kuću, auto i novac. To jesu važni razlozi, ali nisu i najvažniji za ženidbu.

"Jedan od bitnih razloga je stambeno pitanje (tek sam počeo praviti kuću), pa mogu reći da mi se i nije baš drago oprostiti od momačkog života, hodanja i lumpovanja s ekipom, a da nikom ne polažem račun gdje sam bio i što sam radio", izjavio je za  ogled.bal 28-godišnji neženja Josip Galić. Ali je također dodao kako se do 30. namjerava primiriti.

"Mnogi ne mogu dostići zamišljene ekonomske ideale pa ostanu na suhom. Još kad vide da se neke cure ‘lijepe' na one koji imaju dobre aute, dobar položaj i dobar posao. To ih vjerojatno još više obeshrabri", objasnio je don Ivo.

Koliko smo sebični: ja, ja, ja - na prva tri mjesta

Današnji mentalitet mladih ljudi drukčiji je od onog u kojem su naši stari, ulazeći u brak, prihvaćali velike odgovornosti: težak rad, borbu za život, egzistencijalne probleme, muku oko djece.

"Kad neki mladići vide kako neki bračni drugovi teškom mukom vode svoj život, radije ostaju sami. Misle: Zar nije bolje da ti kuha majka, da ti je sve oprano i ispeglano, da imaš popiti i pojesti, a da se ništa oko toga ne brineš. I još se povrh svega žena ne dere na tebe! Pa čak i kad spavaš do podne, i kad si nezaposlen, opet su ti svi ti uvjeti ispunjeni. Sebično da ne može sebičnije biti. Lijeno da ne može ljenije biti", naglasio je don Ivo Šutalo.


I mladići i djevojke današnjeg mentaliteta i vremena nisu spremni na žrtvu na koju su naši stari bili spremni. "Što lagodniji život" krivi je moto moderne omladine. Hedonistički mentalitet današnjice dostigao je svoj vrhunac: neka se ima popiti i pojesti, obući po najnovijoj modi, izaći s društvom, provod i igra, kladionice...

"Ovdje se ne radi samo o problemu pojedinca nego možemo i moramo razmišljati i govoriti o problemu koji počinje osjećati cijela zajednica, dugoročno, ovakvi problemi neminovno vode u pad nataliteta, što opet podrazumijeva čitav niz izuzetno negativnih posljedica za društvo u cjelini", kazao je psiholog Marko Romić.

Rješenje problema


Crkva nudi mladencima i bližu i konkretniju pripravu na brak kroz predbračne tečajeve koji se održavaju u raznim župama i za sve one koji se spremaju na ženidbu. Čak su danas potvrde o završenom predbračnom tečaju jedan od potrebnih dokumenata za ženidbu. Kroz ove tečajeve se mladići i djevojke upoznaju s budućim bračnim životom s raznih aspekata. Stručne osobe, svećenici, profesori i liječnici upoznaju mlade ljude s roditeljskom odgovornošću, odgovornom bračnom seksualnošću, s psihologijom muškarca i žene s kojom svakako treba računati, s medicinskim pogledom na brak, govore im o vjernosti Bogu i međusobnoj vjernosti, o spremnosti na žrtvu i odricanje, o stalnom međusobnom prihvaćanju, o prihvaćanju djece i ostalim bračnim dužnostima i obvezama.


Ljubav, poštenje, vjernost, odanost, molitva značajni su aspekti bračnog života. Trebamo biti spremni na žrtvu i odricanje. Koje to zvanje nema odricanja? Spremni smo se odricati za uspjeh na fakultetu, za sportski uspjeh, za uspjeh u glazbi. Neke cure danima ne jedu, mrcvare se i obole samo da bi izgledale šik. Koliko samo odricanja za lijepu liniju! Kad bismo se samo pola od toga bili spremni odricati za uspješan brak i međusobno poštivanje, bilo bi upola manje rastava.

pogled.ba