FOTO  U krcatomu Klubu Aluminij otvorena izložba arhitektonskih projekata dr. Adnana Pašića

Adnan Pašić

... i Udruge za afirmiranje arhitekture, kulture prostora i vizualnih umjetnosti FORA iz Mostara.

U prepunomu izložbenom prostoru o zanimljivu postavku koji očarava, kao i o autoru, govorili su predstojnik Ureda za odnose s javnošću Aluminija Darko Juka i suosnivačica Udruge FORA Esma Šantić. Sam je autor izrazio osobito zadovoljstvo pohvalnim odzivom ljubitelja ove vrst umjetnosti, zahvalivši se i osobama iz Udruge FORA i Aluminiju d.d. Mostar na nesebičnoj pomoći da svoje uratke predoči mostarskoj javnosti.

Rođen u Zagrebu 1967. godine, Pašić arhitekturu završava na Arhitektonskomu fakultetu Sveučilišta u Sarajevu, gdje je danas docentom na kolegiju nazivlja Projektiranje javnih zgrada. Projektantsku karijeru započinje usporedo s akademskom, u projektnoj skupini akademika Zlatka Ugljena. Godine 1998. boravi na Odsjeku za arhitekturu MIT u Cambridgeu, kao gostujući istraživač. Njegovo zanimanje na području suvremene arhitekture odnosno generičkih i koncepcijskih osnova arhitektonskoga projektiranja rezultira doktoratom o konceptualizaciji arhitektonskih prostora za potrebe kulture. Pašićev rad na području arhitektonskoga projektiranja uključuje istraživanja i studije iz područja urbanizma, stambenih, upravnih i zgrada za potrebe kulture.

Voditeljem je projektne skupine na Institutu za arhitekturu, urbanizam i prostorno planiranje u Sarajevu, predavao je na arhitektonskim fakultetima u SAD-u, Japanu, Turskoj, Španjolskoj i Nizozemskoj, a dobitnikom je dvaju nagrada za zamisao Collegium artisticum Saveza arhitekata u BiH.

- U okolju u kojemu, zbog višestrukih razloga, to nije izvjesno, Pašić teži visokomu stupnju preciznosti u svojemu radu. Potraga za savršenstvom nosi sa sobom opasnost od onoga da će bolje stati na put dobromu, ali u zemlji kao što je BiH potrebna je hrabrost odbiti prihvatiti neizbježnost nesavršenstva - zapisao je, između ostaloga, u ocjeni Pašićeva stvaralaštva, nizozemski kritičar i teoretičar arhitekture Hans Ibelings.

Izložba u Klubu Aluminij, u obliku dodatnoga sadržaja, popraćena je i nekolicinom projekata arhitekta svjetskoga glasa Ivana Štrausa, dok je Pašić osobno predstavio i monografiju u nastanku nazivlja Ivan Štraus arhitekt, koju autorski potpisuje, a čijim su izdavačima Arhitektonski fakultet iz sarajevskoga sveučilišta i sarajevski Green Desig Festival.

Izložba ostaje otvorenom tjedan dana od dana otvorenja, a ulaz je tradicionalno besplatan.

aluminij.ba