U Klubu Aluminij priča o svijetu akademskoga grafičara fra Tihomira Bazine

fra Tihomir Bazina, Izložba slika
Riječ je o četrdesetak djela manjih formata, rađenih u kombiniranoj tehnici, koja izloženim ostaju do 13. prosinca. Fra Tihomir, koji je već izlagao na tri samostalne te na više skupnih izložbi u Hrvatskoj, BiH i u Španjolskoj, djelima kojima je satkao ovu mostarsku izložbu priča priču o kavi odnosno tematizira ispijanje kave kao prozor u trenutke unutarnjega dijaloga.

- Kava je prijateljevanje, uza kavu otpočinju i prijateljstva i ljubavne sveze, uza kavu se sklapa poslovne dogovore, uza kavu možemo razgovarati o Bogu, o politici, o poteškoćama, o športu, o svemu i svačemu. Sve sam te asocijacije pokušao prebaciti na platno i, evo, kavu sam pretočio u četrdesetak likovnih ostvaraja - kazao nam je fra Tihomir.

Povjesničarka umjetnosti Sanja Zadro, u svojemu osvrtu na izložbu Moj svijet, zaokruženomu pod nazivom Kolorit svjetova i svijet kolorita, između ostaloga, zapisuje kako je ciklus koncipiran kao međuigra kolorističkih odnosa čijim je, na prvi dojam, jedinim objedinjujućim čimbenikom samo uvjetno oslanjanje na referencijalni okvir krajolika, iznova interpretiran i neopterećeno proživljen u svakoj minijaturnoj kompoziciji, na način da uvijek ostaje samo djelićem.

- Niti jedna od kompozicija nije naslovljena, a naslov cjeline je Moj svijet. Kakov je to svijet? Svijet propitivanja kroza usputna oslanjanja na onaj prirodni i drske nenaslovljene dezintegracije istoga, svijet ovisnosti stvarnoga o imaginarnomu, svijet nepostojanja stvarnoga bez imaginarnoga. To je svijet koji se i ne trudi naznačiti element dorečenosti i uživa u tomu, boje se iznova rađaju, otvaraju i daju na kapaljku oku koje ih pokušava dohvatiti kroza sustavne dezintegracije - zaključuje Zadro.

Fra Tihomir Bazina rođen je 1981. godine u Kočerinu, Općina Široki Brijeg. Diplomirao je 2004. na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru, sa sjedištem u Širokomu Brijegu, a po završetku studija odlazi u franjevački Red manje braće te postaje članom Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije. Lani je diplomirao filozofsko-teološki studij na Katoličkomu bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Na poseban se način bavi minijaturom, a iz umjetničkoga životopisa rado ističe izlaganje na Pasionskoj baštini u Zagrebu 2008. i 2012. godine. Autorom je poštanske marke imena Božić i Nova godina 2013. koja će uskoro biti objavljena. Trenutačno živi i djeluje u župi Čerin.