U Klubu Aluminij otvorena samostalna izložba slika ak. kipara Igora Borozana

Igor Borozan
Igor Borozan

Riječ je o ciklusu nadahnutomu hercegovačkim stećcima, koji broji ukupno trideset djela, rađenih u tehnici ulje na platnu, a koje umjetnik uokviruje pod nazivom Kolo.

Samozatajni je Borozan, u društvu svoje šestogodišnje kćerkice Eme, tek kratko pozdravio okupljene poklonike likovne umjetnosti, pozvavši ih na razgovor s njegovim stvaralaštvom, dok je rukovoditelj Galerije Aluminij Darko Juka dometnuo kako umjetniku, nedvojbeno, nije bilo nimalo laganom zadaćom uhvatiti se u koštac s već tolika puta umjetnički interpretiranim Makovim kamenim spavačima. Ipak, u kritičkomu osvrtu na Borozanov postav, stolački pjesnik Almin Kaplan odmah je naglasio kako slikar ne obrađuje mistiku stećaka na već viđeni način, nego uspješno nudi novo uprizorenje.

- Borozan stećcima pristupa na jedan asketski način. Temu nadgrobnih spomenika obradio je isključivo prema uzusima slikarskoga zanata i, što je još važnije, prema uzusima vlastitoga srca. Slikar smješta stećke u prostor koji je nepregledan, svjestan kako ga ne možemo pojmiti odnosno kako ne možemo dokučiti format univerzuma. Prostor u kojemu igraju Borozanovi motivi obično je hladnoga kolorita koji upućuje na protjecanje vremena koje se neumoljivo krčka u kotlini hercegovačkoga kamenjara. I kada sunca nema, kada dakle zađe, ono je prisutno u izostanku jarkih boja, u izostanku biljnoga života. Tada, kada je sunce iz hercegovačkoga krajolika istjeralo i posljednju kap, život održava svoju tananu nit u busenu trave, u točki zelene - istaknuo je Kaplan, zaključujući kako Borozan slika početak odnosno esenciju života.

- Slikar nije imao nakanu oživljavati likove sa stećaka, nego oživjeti njihove zasvagda umrle živote, njihova životna kola ponovo pokrenuti. Ponekad su ti nijemi oblici, uklesani u kamenje, isprovocirani odbjeglim ukrasom i tako suočeni s neminovnošću stećka kojemu je suđeno šutjeti - kazao je Kaplan.

Inače, Igor je Borozan rođen 1977. godine u Stocu, gdje je stekao osnovnu i srednju izobrazbu, dok je kiparstvo diplomirao 2003. godine na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru, u klasi prof. Nikole Vučkovića. Članom je likovne skupine En Face, a radi kao likovni pedagog u Mostaru i u Stocu. Dosad je izlagao na nizu samostalnih i skupnih izložbi u Grudama, Metkoviću, Mostaru, Sarajevu, Stocu, Širokomu Brijegu i u Vrgorcu.

Izložba ostaje otvorenom tijekom sljedećih deset dana i dostupnom za besplatno razgledanje svakim djelatnim danom, u razdoblju od 7 do 20, te subotom od 9 do 14 sati.