U KB-u Mostar u protekloj godini 6 maloljetničkih porođaja

skandal, svećenik, zlostavljanje, djevojčica, silovanje, Posušje, zlostavljanje, optužnica, seks, ocjena, iznuda, tinejdžerice, škola, seks, pohotnik, silovanje, zlostavljanje, pipkanje, profesor, zlostavljanje, strava, zlostavljanje, silovanje, danska, zlostavljanje dijece, bludničenje, Doboj, iživljavanje, zlostavljanje, njemica, nestanak, djevojčica, maloljetnica, majka, djeca, Rusija, zlostavljanje, silovanje, zlostavljanje, Tuzla, djevojčica, otmica, udaja, sestra, prodaja, život, pobačaj, Mostar, maloljetnice, maloljetnica, dijete, rađanje, skandalozno, maloljetnica, udaja, Doboj, profesorica, zavođenje, skandal, maloljetnica, silovanje, Zagreb, djevojčica, silovanje, zenica, trudnoća, učenica, šokantno, silovanje, sloboda, dječak, sestra, presuda, seksualno zlostavljanje djece, seksualno maltretirao djevojčicu, zlosatavljač, šokantno, pedofilija, oglas, stravično, Facebook, podvođenje, otmica, pronalazak, mastrubacija, učenica, vozač, prikolica, silovanje, SAD, silovanje, teta
Klinička bolnica Mostar u protekloj godini na Odjelu porođaja imala je ukupno 6 zabilježenih maloljetničkih trudnoća. Iako broj nije pretjerano velik, stanje jest alarmantno upravo radi činjenice kako se radi o maloljetnicima.

Maloljetne trudnoće

- Od ukupno 1700 porođaja, njih šest je bilo maloljetnica koje su rodile dijete, kazali su na Odjelu za porođaj KB-a Mostar koji se s maloljetničkim trudnoćama susreću svake godine. Prošle godine bilo ih je ukupno 9, a najmlađa trudnica imala je tek 16 godina. Ništa drukčija situacija nije niti ove godine, jer su maloljetničke trudnoće i dalje prisutne u gradu Mostaru.
Maloljetne trudnice većinom su neudane djevojke koje imaju dodatnih materijalnih problema te još ka tome jako rano stupaju u spolne odnose, pa zbog toga rode jako rano. Također su često u svađi s obitelji upravo radi problema koji nastaje. Osim toga, nedovoljna edukacija glavni je problem za sve maloljetnike, koji naglo stupaju u spolne odnose, a nisu upoznati sa svim problemima do kojih može doći.
- Iako kada usporedimo ove podatke s prethodnim godinama, trend maloljetničkih trudnoća nije u porastu, problem je i dalje postojan u velikoj mjeri jer se, ipak, radi o malodobnim osobama, kazala je Vajdana Tomić, šefica Odjela za ginekologiju KB-a Mostar koja navodi kako problem nastaje upravo zbog nepostojanja ambulanata koje bi se brinule o takvim slučajevima, ali vodile i edukaciju o problemu koji je u našoj okolici u velikoj mjeri prisutan.

Spolne bolesti

Osim maloljetničkih trudnoća, veliki su problem i spolne bolesti o kojima mladi nedovoljno razmišljaju, te one stvaraju veliki problem za zdravlje u slučaju nedovoljne edukacije.

- Zastupljenost spolnih bolesti u velikoj je mjeri izražena i u postotku je većem od trudnoća. Maloljetnici također zbog needuciranosti nisu svjesni problema koji može uzrokovati neodgovorno spolno ponašanje, kazala je Tomić. Sve ovo problemi su koji zahvaćaju maloljetnike u ovom gradu i koji su u većini slučajeva nakon što problem nastane prepušteni sami sebi.

Dnevni list