FOTO  U Hrvatskom domu HSK održana „Večer Boke u Mostaru“ u organizaciji HKD Napredak – Glavna podružnica Mostar

večer boke, Mostar

- Hrvatsko kulturno društvo Napredak - Glavna podružnica Mostar organiziralo je u četvrtak u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače Mostaru predstavljanje knjiga prof.dr. Vande Babić "Kulturalno pamćenje - ogledi o hrvatskoj kulturi i književnosti Boke" i "Boka kotorska, zaljev svetaca i hrvatske kulture" te premijeru dokumentarnog filma "Kad splasnu jedra", scenarista i redatelja Bože Vodopije.
Uz autore Babić i Vodopiju, u promociji su sudjelovali predsjednik HKD Napredak prof.dr. Franjo Topić te bivši predsjednik HKD Napredak - Glavna podružnica (GP) Mostar Miroslav Palameta. Moderator predstavljanja bio je Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD Napredak - Glavna podružnica Mostar.

U svom obraćanju Landeka je istaknuo kako „Večer Boke u Mostaru" donosi riječju i slikom priču o Zaljevu svetaca, koji je neizostavan i vrijedan dio sveukupne hrvatske baštine, i to na simboličan da 30. svibnja te da Napredak i na ovaj dan kao i kroz svoju povijest i djelovanje želi povezivati sve krajeve u kojima žive Hrvati, a u Mostaru su ovom prigodom povezali Boku, Dalmaciju, Hercegovinu i Bosnu.
Prof. dr. Miroslav Palameta govoreći o knjizi "Kulturalno pamćenje - ogledi o hrvatskoj kulturi i književnosti Boke"istaknuo je kako prof. dr. Babić promatra jednu lokalnu kulturnu baštinu i knjiženost, usmenu i pisanu, koja je istovremeno inkorporirana u hrvatsku kulturnu baštinu. Naglasio je kako je zanimljivost knjige je u tome što ona prikazuje bokeljsku tradiciju, obrede, štovanja i kultove duboke katoličke tradicije
Prof. dr. Franjo Topić govoreći o knjizi podsjetio je na 1998. godinu kada je u Kotoru obnavljan HKD Napredak i koje su bile poteškoće prilikom prelaska granice između Hrvatske i Crne Gore ali i emocijama koje su tada vladale. Naglasio je kako je nakon dugo vremena u Boki tada svirana i hrvatska himna i himna Napretka.

- Značajno je da se govori o tome jer nikada nije dovoljno da se promovira nešto što je dobro i lijepo, a Boka je lijepa, atraktivna i povijesno važna - ocijenio je dr. Topić.
Tijekom promocije istaknuto je kako spomenute knjige progovaraju o Hrvatima Boke tijekom svih povijesnih (ne)vremena, hrvatskom kodu u književnosti, ali i o kulturalnom pamćenju.
Po riječima autorice Vande Babić, "Kulturno pamćenje" je znanstvena knjiga koja govori o kulturi i književnosti Boke, dok je djelo "Boka kotorska, zaljev svetaca i hrvatske kulture" srž svega onoga što Boka u suštini i jeste i ono "daje jedan hrvatski kulturni kod Boke".
-O boki se govori malo i rijetko, a o njezinoj bogatoj kulturnoj baštini gotovo da se u širim krugovima ne zna. Zato je ovo danas jako važno ne samo za nas Hrvate Boke, već za širu zajednicu unutar Hrvatske i Crne Gore- istaknula dr. Babić.
Naglasila je kako se o Boki može govoriti s različitih aspekata i različitih razloga, no najvažnije je da o Boki govorimo s onoliko ljubavi koliko ona u sebi krije ljepote koju svaki čovjek treba upoznati da bi je znao cijeniti ne samo kao nebeski dar već kao podsjetnik na vremena u kojima je stari Bokež stvarao današnju sliku Boke. Naglasila je kako sve brojne bokeljske obitelji u Hrvatskoj i brojni drugi kojima je skrb o hrvatskoj kulturi dio svakodnevnice ispisana na krsnim listovima aktivno djeluju na promicanju, zaštiti i prepoznatljivosti hrvatske kulture Boke u kojima nam ognjišta održavaju oni koji su u njoj ostali. Kazala je kako je ova knjižica kratak podsjetnik na sve ono što Boka čuva i koliko njezina važnosti vrijednost u svekolikoj hrvatskoj baštini kao i mozaiku kulture Crne Gore.
-Ovo je priča o Boki, njezinim gradovima, ulicama, trgovima i brojnim bogomoljama, o njezinim pjesnicima, plemićima i pomorcima, o brodovima, starim pomorskim školama i najstarijoj mornarici na svijetu i ceremonijalima koji od 15. Stoljeća do danas neprestano podsjećaju koliko je važno cijeniti svoju baštinu i između bokeljskih zvonika, baš ondje oko otoka ili uskim kotarskim ulicama zahvaliti precima što su nam namrli i ostavili na čuvanje ponos!-kazala je dr. Babić dodavši da zato ova knjiga, kao zahvala i kao molitva, ali i kao obveza da ono što svaki Bokelj nosi sa sobom kao popudbinu i nakanu, a to je: u duhu zajedništva čuvati sebe i svoje temelje utkane u kod hrvatske kulture i baštine stoljećima nesebično dijeli sa svima koji žive u Boki u svim nijansama njezine ljepote uključimo u udžbenike Crne Gore, one koji obrazuju turističke vodiče i one druge koji uče opću povijest.
Prikazani dokumentarni film "Kad splasnu jedra", u trajanju od 30 minuta, scenarista i redatelja Bože Vodopije kroz prizmu življenja i stradanja obitelji Tomić i Brajnović u Dobroti kraj Kotora oslikava život hrvatske nacionalne zajednice u Boki kotorskoj.
- Film oslikava život Hrvata u Boki kotorskoj, i to od vremena kada su Hrvati u tom zaljevu svetaca bili većinski narod do vremena današnjega kada su najmalobrojnija manjina - kazao je Vodopija.

Na području tog zaljeva, kako je dodao, nalazi se oko 200 katoličkih vjerskih objekata iznimne ljepote.
- Nažalost, Hrvata je malo, svega oko 7000 u cijeloj Crnoj Gori, i oni su danas zapravo čuvari te bogate baštine - zaključio je Vodopija.
OKVIR
Večer Boke u Mostaru izazvala je pozornost publike i zanimanje javnosti i medija u Mostaru, a svoju ispriku što nije mogla biti nazočna i zahvalu za poziv uputila je ministrice kulture i sporta u Vladi FBiH Zore Dujmović
Također riječi isprike uputio je i predsjednik Vlade HNŽ-e prof. dr. Nevenko Herceg naglasivši kako osobno i u ime Vlade Hercegovačko-neretvanske županije zahvaljuje na pozivu i na svemu što HKD napredak čini za opstojnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, pritom napose promičući hrvatske kulturne vrijednosti. Riječi isprike što nije stigao biti nazočan Večeri Boke u Mostaru i čestitke uputio je i počasni predsjednik Matice hrvatske Mostar odvjetnik Josip Muselimović.

OKVIR 1
Autorica prof. dr. sc. Vanda Babić, redovita je profesorica Sveučilišta u Zadru koja kroz svoj znanstveni i kulturni rad promiče hrvatski kod rodne joj Boke ali i među prožimanja hrvatsko - crnogorske kulture i književnosti. U trećem mandatu je dopredsjednica HKD Napredak Zadar. Poseban interes i briga su joj autohtoni Hrvati koji su ostali izvan avnojevskih granica i drži ih glavnom okosnicom kulturološke slike hrvatske nacije tako da su joj Bosna, Hercegovina i Boka trokut u kojemu se nalaze bitne kulturološke vrednote hrvatskog naroda koje treba još jače zaštititi i podržati. Dobitnica je brojnih nagrada od kojih posebno ističe Zahvalnicu Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore za promicanje i očuvanje baštine Hrvata Boke kotorske (2019.).

OKVIR 2
Božo Vodopija, diplomirani novinar, rođen 1959 u Močićima, Konavle. Radio kao direktor i glavni urednik tjednika „Dubrovački vjesnik", upravitelj HRT centra Dubrovnik, urednik HTV studija Dubrovnik, novinar-urednik u HRT centru Dubrovnik, generalni konzul RH u Crnoj Gori, voditelj Odjela za medije Dubrovačke biskupije za vrijeme posjeta sv. Ivana Pavla II, član ratnog Kriznog stožera općine Dubrovnik za informiranje... Autor radijskih serijala „Sjaj zgaženog križa" i „S Hrvatima Boke", zbirke pjesama „Anno domini 1976.", urednik više knjiga i publikacija.
U produkciji HRT-a, scenarist i redatelj je više od dvadeset dokumentarnih filmova: najčešća tematika hrvatsko iseljeništvo, Domovinski rat i Crkva u Hrvata. Prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman dodijelio mu je Spomenicu Domovinskog rata, medalju „Oluja" i Red hrvatskog trolista.